НОВИНИ

Еманюел Макрон официално е президент

Еманюел Макрон встъпи в длъжност като президент на Франция. На церемония в Елисейския дворец, Франсоа Оланд предаде правомощията си на осмия държавен глава на страната. В първата си реч като президент Макрон обеща да върне доверието на французите в самите тях и да преодолее разделението в страната. Той обяви и първите назначения в екипа си.

Емилия Запартова
от Емилия Запартова
19:04, 14.05.2017
Чете се за: 01:07 мин.
По света

21 топовни салюта отбелязаха встъпването в длъжност на новия президент на Франция.

Досегашният държавен глава Франсоа Оланд предаде правомощията си по строго определен протокол в Елисейския дворец. Преди пристигането на двойката Макрон, по 60 метровия червен килим преминаха децата на първата дама - Себастиан Озиер, придружен от семейството си, сестра му Лоранс със съпруга и децата си и най-малката Тифен, с приятеля си.

За да се избегне асиметрия, поради липсата на досегашна първа дама, Брижит Макрон пристигна сама, облечена в тоалет на Луи Вюитон, който медиите веднага сравниха с този на Мелания Тръмп при иногурацията на американския президент.

Бившият вече президент Франсоа Оланд посрещна приемника си, който е най-младият държавен глава на Франция и първият роден след 58-ма, когато Шарл де Гол въвежда Петата република с увеличени президентски пълномощия.

Както е традицията, Оланд и Макрон се оттеглиха на личен разговор. Досегашният стопанин на Елисейския дворец предаде ядрените кодове на следващия в присъствието на шефа на личния генерален щаб на президента.

Еманюел Макрон изпрати Франсоа Оланд, в чието правителство беше министър, на няколко метра от колата му.

В залата на тържествата шефът на Конституционния съвет обяви официално Макрон за президент.

Лоран Фабиюс, предс. на Конституционния съвет на Франция: Конституционният съвет ви обяви за избран за президент на Републиката, в сряда, 10 май.

Пак по протокол, новият фенски президент стана велик магистър на ордена на почетния Легион - най-високата степен на отличието, учредено от Наполеон през 1802-ра. В първата си президентска реч, Макрон обеща уверена и силна Франция.

Еманюел Макрон, президент на Франция: На 7 май французите избраха надеждата и духа на победата. Светът и Европа имат нужда от Франция повече от всякога, от Франция, която издига високо гласа на свободата и солидарността.

Еманюел Макрон избра военен автомобил, за да премине по Шанз Елизе, в знак на солидарност с армейските сили. Още утре той ще обяви името министър-председателя си и ще се срещне с германския канцлер Меркел в Берлин.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Магистралата Русе-Велико Търново – приоритетен пътен проект до 2022 година
Магистралата Русе-Велико Търново – приоритетен пътен проект до 2022 година
Димитър Главчев: Мария Габриел е качествен кандидат за еврокомисар
Димитър Главчев: Мария Габриел е качествен кандидат за еврокомисар