НОВИНИ

ТОП 5 на зелените места в Пловдив

Тази седмица в зрителската ни класация Топ 5 ви попитахме кои са най-зелените места в Пловдив. Със затоплянето на времето парковете в града се изпълват с все повече посетители. Ето как подредихте и предпочитаните от вас зони.

БНТ2-Пловдив
от БНТ2-Пловдив
18:00, 14.05.2017
Чете се за: 00:57 мин.
У нас

Пето място в традиционната ни класация зае едно от тепетата на Пловдив - „Бунарджика“. Откриващ прекрасни гледки към града със своята височина от 108 метра, хълмът е зелесен първоначално през 1881 година. Обявен е за природна забележителност и е едно от предпочитаните места за разходки в Пловдив.

Зелените паркове около Гребната база отредиха на зоната четвърто място. Около водният канал, дълъг 2200 метра, ежедневно се разхождат и спортуват много жители на Пловдив, а на територията на водното съоръжение се провеждат европейски и световни състезания по гребни спортове.

На трето място в класацията поставихте парк „Лаута“. Залесяването му започва в първите години на 20-и век, а първоначалната амбициозна идея е била зеленият пояс да продължи чак до Асеновград. Паркът е предпочитано място за някои от легендарните спортисти на Пловдив.

Христо Бонев
"Аз съм от дете в "Лаута", когато нямаше нито една сграда тука, ние малките деца, седем-осемгодишни, мойта къща, бащината къща е до гората, тук сме прекарвали детството си."

Природната забележителност „Младежки хълм“ зае второто място сред предпочитаните от зрителите ни зелени зони в Пловдив. Детската железница, която е открита в парка през 1979 година и наскоро беше изцяло реконструирана, е една от атракциите на Младежкия хълм.

Първата позиция в топ 5 на зелените места в Пловдив е за Цар-Симеоновата градина. Паркът е създаден през 1892 година от швейцарският ландшафтен архитект Люсиен Шевалас.

Гергана Луканова от София
"Днес за първи път дойдох в тази градина и съм впечатлена, изключително чисто, подредено, приятно."

Градината е обявена за паметник на парковото изкуство, а Пеещите фонтани привличат хиляди жители и гости на Пловдив.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Италия и Германия призоваха да се изпрати мисия на ЕС на границата Либия-Нигер
Италия и Германия призоваха да се изпрати мисия на ЕС на границата Либия-Нигер
Новият френски президент ще обяви утре кого номинира за премиер
Новият френски президент ще обяви утре кого номинира за премиер