НОВИНИ

Емили О'Райли е преизбрана за европейски омбудсман

На трети кръг, ирландката спечели пълно мнозинство от 320 гласа.

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
13:51, 18.12.2019
Чете се за: 00:45 мин.
По света
емили орайли преизбрана европейски омбудсман

Ирландката Емили О'Райли остава европейски омбудсман за нов петгодишен мандат. Това реши Европейският парламент на свое заседание днес в Страсбург. За да бъде избрана О'Райли, бяха необходими три кръга на гласуване. На последния тя се състезаваше с представителката на Естония - Джулия Лафранк. О'Райли обаче успя да спечели с пълно мнозинство от 320 гласа "за".

Изборът на европейски еврокомисар беше приветстван от еврокомисаря по земеделие Фил Хоган.

"Бих искал най-сърдечно да ви поздравя за избора днес, впечатляващо е доверието, което получавате от името на ЕП, което е признание за отличната ви работа през последните няколко години", каза Хоган. По думите му Еврокомисията ще продължи да бъде конструктивен партньори, целта е да бъде намерено решение, което да е в полза както на гражданите, така и на обществения интерес.

За първи път европейски омбудсман е избран през 1995 г., той е посредник пред администрацията на гражданите и неговата институция е много важна за европейските структура.

Емили О'Райли е избрана за Европейски омбудсман през юли 2013 г. и встъпва в длъжност на 1 октомври 2013 г. Тя е преизбрана през декември 2014 г. за петгодишен срок. През 2003 г. става първата жена омбудсман и Информационен комисар на Ирландия, а през 2007 г. е избрана и за Комисар по информацията за околната среда. Емили О'Райли е автор, бивш журналист и радиоводещ, като нейната кариера получава значително местно и международно признание.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Намериха жив туриста, изчезнал край Беклемето
Намериха жив туриста, изчезнал край Беклемето
Илхам Тохти получи наградата Сахаров за свобода на мисълта
Илхам Тохти получи наградата "Сахаров" за свобода на мисълта