НОВИНИ

Емирът на Катар е на първо посещение в България

Емирът на Катар е на първо държавно посещение у нас по покана на българския държавен глава. Шейх Тамим бин Хамад Ал-Тани обсъди възможностите за насърчаване на двустранните инвестиции и бизнес контакти с президента Румен Радев и премиера Бойко Борисов.

Вера Александрова
от Вера Александрова
19:36, 08.03.2018
Чете се за: 01:11 мин.
У нас

Утвърждаването на България като регионален център на информационните технологии в Югоизточна Европа и бързото развитие на телекомуникациите и туризма създават предпоставки за привличането на инвестиции от Катар в тези области, е общата позиция на президента Румен Радев и шейх Тамим бин Хамад Ал-Тани. Държавният глава е заявил желанието на страната ни да бъде сключен двустранен договор за доставка на природен газ от Катар, както и да използва опита им в изграждането на интермодални пристанища.

Възможностите за сътрудничество в сферата на икономиката, енергетиката, транспорта, туризма и селското стопанство обсъдиха президентът Румен Радев и емирът на Катар.

След официалната церемония по посрещането, шейх Тамим бин Хамад Ал-Тани прояви желание да се разходи из центъра на София и заедно с президента Радев разгледаха някои от забележителностите на столицата.

;

В присъствието на емира на Катар и на българския премиер бяха подписани документи за сътрудничество в енергетиката, културата и спорта, както и между университетите на двете държави.

Бойко Борисов - министър-председател на Република България: Нашите приятелски отношения имат и резултати, разбира се, направихме връзка с Qatar Airways, направихме няколко сделки в бизнеса, но надявам се, че е дошло времето да си поставим по-амбициозни задачи.
Шейх Тамим бин Хамад бин Халифа Ал-Тани - емир на Катар: С моя приятел Бойко се разбрахме, че вече не бива да губим време в говорене, трябва да работим. Договорихме се за сближаване на отношенията между нашите две страни и по-специално в сферата на инвестициите. Аз много се надявам тези проекти да бъдат успешни.

38-годишният Шейх Тамим бин Хамад Ал-Тани е роден в столицата на Катар - Доха. Завършва средно образование във Великобритания и британския Кралски военен колеж. Има звание на офицер от въоръжените сили на Катар. През 2003 г. е определен за престолонаследник, след като по-големият му брат се отказва в негова полза. Заема властта през 2013 г, след като баща му абдикира. Тогава той е на 33 години и е най-младият държавен глава в региона.

Обича спорта, играе тенис и футбол, привърженик е на „Манчестър Юнайтед". Владее английски и френски, чете древноперсийски, ценител е на френското изкуство и култура. Има три жени и десет деца.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пчелари се оплакват от празни кошери заради препарати за растителна защита
Пчелари се оплакват от празни кошери заради препарати за растителна защита
Сделката за ЧЕЗ отново предизвика спорове в парламента
Сделката за ЧЕЗ отново предизвика спорове в парламента