НОВИНИ

ЕС: Има добра атмосфера за решаване на спора за името между Гърция и Македония

Посланикът на ЕС в Скопие Самуел Жбогар смята, че е налице добра атмосфера за решаване на спора между Гърция и Македония за името на бившата югославска република, съобщава агенция МИА.

bnt avatar logo
от Източник: БТА
16:33, 17.12.2017
Чете се за: 00:44 мин.
По света
добра атмосфера решаване спора името гърция македония

В интервю за телевизия 24 Жбогар каза, че са налице реални възможности и че Брюксел очаква напредък в отношенията през 2018 г. "Виждаме възможност за решение в течение на следващата година, след като няма предвидени избори и в двете държави", посочи европейският посланик.
Самуел Жбогар отбеляза, че македонското правителство е започнало да решава проблемите със съседите, като е подписало Договор за добросъседство с България и сега се фокусира върху спора за името с Гърция.

"Виждам, че има добра воля и от двете страни за подобряване на атмосферата, което ще улесни уреждането на този чувствителен въпрос. (...) Виждаме готовност от страна на Гърция, виждаме подобрена атмосфера и виждаме възможност в течение на следващата година (...)", каза Жбогар. "Вие се нуждаете от Гърция като ваш приятел. Това е важна стъпка напред за решаване на проблема", допълни той.

"Аз разбирам емоциите, тревогите и чувството на неудовлетвореност. Но трябва да се запитате дали начина, по който се отнасяхте към този въпрос, укрепи страната? Постигна ли страната напредък? Ако отговорът е "не", тогава трябва да дадете шанс за решаване на проблема. Има такъв шанс и страните членки са развълнувани, защото ще можем да придвижим страната напред", посочи Самуел Жбогар. "Реформите трябва да бъдат завършени, което зависи само от страната, но трябва да бъде решен и спорът за името", отбеляза посланикът на ЕС в Македония.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Кристиано Роналдо чака шпалир от Барселона
Кристиано Роналдо чака шпалир от Барселона
Ердоган: Турция ще открие посолство в Източен Ерусалим​
Ердоган: Турция ще открие посолство в Източен Ерусалим​