НОВИНИ

ЕС започна строителството на Трансадриатическия газопровод

Европейският съюз започна днес строителството на Трансадриатическия газопровод, съобщи говорителят на Европейската комисия Маргаритис Схинас, цитиран от ТАСС.

bnt avatar logo
от Източник: БТА
14:42, 17.05.2016
Чете се за: 00:33 мин.
По света
започна строителството трансадриатическия газопровод

Според плановете Трансадриатическият газопровод ще бъде ключов елемент от проекта Южен газов коридор. Съоръжението с дължина над 800 км ще свърже Гърция и Италия през Адриатическо море, както и балканските страни.

Церемонията за началото на строителството на ТАП се провежда днес в Солун. Европейската комисия е представена от еврокомисаря по енергийния съюз Марош Шефчович, посочи Схинас.

В церемонията участват също българският вицепремиер по европейските фондове и икономическата политика Томислав Дончев и министърът на енергетиката Теменужка Петкова. България ще се свърже с ТАП чрез междусистемната газова връзка с Гърция.

ТАП е крайното звено от Южния газов коридор, който трябва да транспортира синьо гориво от Каспийския регион през Задкавказието и Турция до страните от ЕС. В по-далечна перспектива към проекта могат да бъдат включени и иранските газови находища.

Надяваме се, че към края на строителството на Южния газов коридор през 2019 г. или 2020 г. по него ще се доставят 10 млрд. куб метра газ годишно, отбеляза представител на ЕК.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Арестуваха мъж в Австралия по подозрение, че подготвял терористичен акт в Сидни
Арестуваха мъж в Австралия по подозрение, че подготвял терористичен акт в Сидни
Задайте Вашите въпроси към новия главен архитект на София
Задайте Вашите въпроси към новия главен архитект на София