НОВИНИ

Седем обвинения за Евгения и Николай Баневи след екстрадирането им у нас

Евгения и Николай Баневи вече са обвиняеми за прането на над половин милиард евро и още шест престъпления, сред които участие в Организирана престъпна група, ръководена от Николай Банев, в данъчни престъпления и източване на редица приватизирани предприятия. Обвиняема е и майката на Банев. Семейство Баневи бяха екстрадирани в България. Двамата кацнаха по обед на летището в София с два различни полета - единият от Франкфурт, другият от Мюнхен.

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
18:08, 06.12.2018
Чете се за: 01:10 мин.
У нас

Задържаните на Димитровден в Ница Баневи кацнаха на столичното летище на Никулден и бяха конвоирани директно до Националното следствие, където в присъствието на адвокат им бяха повдигнати седем обвинения.

Според прокуратурата Николай Банев е създал и ръководил организирана престъпна група, в която са участвали съпругата му Евгения и майка му Мария Банева.

Прокуратурата твърди, че тримата заедно са източили приватизираните от фамилията "Полимери" - Девня, "Елма" - Троян, "Химически завод Панайот Волов" АД и "Топлофикация Казанлък" и така са присвоили близо 85 милиона лева. Разследващите твърдят още, че са укрили данъци за над 4 милиона и 300 хиляди лева.

Иван Гешев, зам.-главен прокурор: За пране на пари за над 1 милиард лева, т.е., за да бъда точен 589 милиона и 800 евро, които колежката Дойчева и колегите, които работят са констатирали, че се намират в офшорни сметки на дружества, контролирани от тези лица.

От държавите, в които са регистрирани тези офшорни фирми, е поискан запор на банковите авоари. От държавното обвинение твърдят, че групата е действала от 2005 г. до края на октомври, когато семейство Баневи са задържани.

След като приватизирали предприятията, те първо присвоявали парите налични в касите им. След това приходите от дейността били насочвани по сметки на контролираните от тях офшорни фирми, вместо в приватизираните дружества.

Мария Дойчева, наблюдаващ прокурор: От намерените документи в дома на Баневи ли разбрахте точно кои са сметките и кои са офшорните дружества, в които тези пари са били насочвани? - Именно от документи приобщени при извършване на действия по разследване на делото и от свидетелски показания, които са ни насочили за приблизителния размер на сумите.

След като довеждат дружествата до ръба на фалита, Баневи присвоявали активите с фалшиви документи и оставяли в предприятията само пасивите, както и данъчните им задължения, твърдят още от прокуратурата.

Иван Гешев, зам.-главен прокурор: И накрая откровено почва да се реже на скрап.

Прокуратурата ще поиска Евгения и Николай Баневи да останат в ареста, а заради напреднала възраст на Мария Банева ще бъде определена мярка "парична гаранция".

;

От МВР разпространиха и официални кадри от пристигането на Баневи на Летище София.

;
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Фенове на ЦСКА блокираха Орлов мост
Фенове на ЦСКА блокираха Орлов мост
Приеха окончателно Закона за личната помощ. Майките премахват палатковия лагер
Приеха окончателно Закона за личната помощ. Майките премахват палатковия лагер