НОВИНИ

Търговците в Русе спекулират с продажбата на "дунавски шаран"

За Никулден търговците в Русе масово спекулират с продажба на риба с етикет „дунавски шаран”, какъвто в този сезон няма. Това твърдят производители на риба и експерти от областната дирекция по безопасност на храните. Екип на БНТ участва в една от проверките на търговските обекти.

bnt avatar logo
от Венета Николова
15:04, 06.12.2018
Чете се за: 00:45 мин.
У нас

В този специализиран магазин нямаше риба с надпис „Дунавски шаран”. Той се зарежда директно от производител на риба и рибни продукти. От фирмата казват, че ако клиент си купи отнякъде за Никулден дунавски шаран, значи търговецът го е измамил, а целта му е по-високата цена.

Ивелина Василева, представител на фирмата производител: Реално дунавски шаран има, но напролет, когато той си хвърля хайвера, т.е. април, май, юни. През цялата останала година дунавски шаран няма как да бъде хванат и предоставен на пазара, още повече, че количествата, които се търсят за Никулден са големи и не би могъл да се задоволи пазара.

Според рибарите, дунавският шаран се отличава от отгледания в развъдник с по-дългото си тяло. Пенчо Пенчев е решил да спази традицията за празника и да си купи шаран, но признава, че не разбира от риба.

Пенчо Пенчев: Не съм специалист, разчитам изцяло на специалистите тука в магазина.

В този магазин експертите по безопасност на храните не откриха нередности. Най-честото нарушение по Никулден е продажбата на риба на нерегламентирани места, най-вече по селските пазари.

д-р Людмила Атанасова, експерт в областната дирекция по безопасност на храните – Русе: Хора, които не са регистрирани по Закона за храните, продават или липса на документи, или риба с изтекъл срок на годност.

Глобите за това варират от 1000 до 2 000 лева. Проверките в рибните магазини ще продължат и утре.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Тереза Мей направи отстъпка  на депутатите  по споразумението за Брекзит
Тереза Мей направи отстъпка на депутатите по споразумението за Брекзит
Засилват се ученическите протести във Франция
Засилват се ученическите протести във Франция