САЩ 2020 САЩ 2020 Следи тук
назад

Европейските лидери влизат в битка за бюджета на ЕС за следващите седем години

Лидерите на страните от ЕС се събират днес в Брюксел на извънредна среща на върха с единствена точка в дневния ред - намирането на компромис за следващата многогодишна финансова рамка. Това е таванът на разходите в съюза за следващите седем години. Очакват се тежки дискусии между държавите, които са против увеличаване на вноските в европейския бюджет и тези, които искат увеличение за да запазят досегашното си финансиране.

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
06:15, 20.02.2020
Чете се за: 00:47 мин.
По света

Вноската на държавите членки до сега беше един процент БВП на ЕС. Брекзит обаче отвори дупка в общия бюджет, която е около 10 милиарда евро годишно или 70 милиарда за следващите седем години. За да получават същите средства от ЕС, както и досега, държавите трябва да увеличат вноската си. Европейската комисия предлага тя да стане 1,11 процента от БВП, ЕП - 1,3 процента, а председателят на Европейския съвет Шарл Мишел излезе с предложение за 1,074 процента.

"Групата на пестеливите четири", в която влизат Австрия, Нидерландия и Дания и Швеция са категорично против увеличаване на вноската, те са за оптимизиране на разходите. Срещу тях са държавите от Южна и Източна Европа, сред които и България, наричани "приятели на кохезията". Те не са съгласни средствата, които получават от еврофондовете, да бъдат намалени.

Освен конфликт между държавите, има и неразбирателство между институциите как да бъдат разпределени парите по пера - т.е каква част да отива за кохезия, земеделие или проекти като "Еразъм" например. Дори днес европейските лидери да успеят да постигнат компромис, съвсем не е сигурно, че той ще бъде подкрепен от Европарламента.

Няма единство и по въпроса какви да бъдат източниците на финансиране на многогодишната финансова рамка. До сега 80 процента от приходните идваха от вноските на държавите, а 20 процента - от мита върху вноски стоки и глоби срещу компании, които нарушават европейските закони. Европарламентът предложи нови форми на финансиране под формата на нови общоевропейски данъци.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
След теча на данни от НАП: Искат по-строги наказания за киберпрестъпления
След теча на данни от НАП: Искат по-строги наказания за киберпрестъпления
Стрелба в германския град Ханау, осем са убити, а петима тежко ранени
Стрелба в германския град Ханау, осем са убити, а петима тежко ранени