НОВИНИ

Европейските лидери влизат в битка за бюджета на ЕС за следващите седем години

Лидерите на страните от ЕС се събират днес в Брюксел на извънредна среща на върха с единствена точка в дневния ред - намирането на компромис за следващата многогодишна финансова рамка. Това е таванът на разходите в съюза за следващите седем години. Очакват се тежки дискусии между държавите, които са против увеличаване на вноските в европейския бюджет и тези, които искат увеличение за да запазят досегашното си финансиране.

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
06:15, 20.02.2020
Чете се за: 00:47 мин.
По света

Вноската на държавите членки до сега беше един процент БВП на ЕС. Брекзит обаче отвори дупка в общия бюджет, която е около 10 милиарда евро годишно или 70 милиарда за следващите седем години. За да получават същите средства от ЕС, както и досега, държавите трябва да увеличат вноската си. Европейската комисия предлага тя да стане 1,11 процента от БВП, ЕП - 1,3 процента, а председателят на Европейския съвет Шарл Мишел излезе с предложение за 1,074 процента.

"Групата на пестеливите четири", в която влизат Австрия, Нидерландия и Дания и Швеция са категорично против увеличаване на вноската, те са за оптимизиране на разходите. Срещу тях са държавите от Южна и Източна Европа, сред които и България, наричани "приятели на кохезията". Те не са съгласни средствата, които получават от еврофондовете, да бъдат намалени.

Освен конфликт между държавите, има и неразбирателство между институциите как да бъдат разпределени парите по пера - т.е каква част да отива за кохезия, земеделие или проекти като "Еразъм" например. Дори днес европейските лидери да успеят да постигнат компромис, съвсем не е сигурно, че той ще бъде подкрепен от Европарламента.

Няма единство и по въпроса какви да бъдат източниците на финансиране на многогодишната финансова рамка. До сега 80 процента от приходните идваха от вноските на държавите, а 20 процента - от мита върху вноски стоки и глоби срещу компании, които нарушават европейските закони. Европарламентът предложи нови форми на финансиране под формата на нови общоевропейски данъци.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
След теча на данни от НАП: Искат по-строги наказания за киберпрестъпления
След теча на данни от НАП: Искат по-строги наказания за киберпрестъпления
Стрелба в германския град Ханау, осем са убити, а петима тежко ранени
Стрелба в германския град Ханау, осем са убити, а петима тежко ранени