НОВИНИ

Българска компания спечели престижна награда на икономически форум в Берлин

Компанията на българския IT предпримач Николай Нероев спечели голямата награда на "Икомерс Берлин Експо" 2020. В конкуренцията на 500 фирми родните програмисти бяха отличени с първо място в категорията иновации на едно от най-мащабните събития в софтуерния бранш в Европа. Досега българска компания не е печелила подобна награда. Фирмата е разработила софтуерен робот, който управлява електронен магазин.

bnt avatar logo
от БНТ
21:38, 19.02.2020
Чете се за: 00:41 мин.
У нас

Компанията на Николай Нероев има 25 служители. 15 от тях работят в чужбина, а 10 в българския офис. Срещу тях се изправят конкуренти с персонал от по две-три хиляди програмисти, но българите печелят в престижната надпревара.

Софтуерният робот, разработен от компанията на Нероев, представлява изкуствен интелект, който управлява електронен магазин. Програмата например, за минути изгражда каталог на продуктите, управлява продажбите, издава фактури без човешка намеса.

Не е лесно дори за високоподготвени специалисти да проумеят напълно професионалната логика на програмата, но предприемачът се опитва да я обясни с понятни за широката публика обяснения.

Решението е насочено към малкия бизнес, който не разполага със средствата на големите в бранша, и трудно се дигитализира. Електронната търговия в световен мащаб прави ръст от над 30% годишно и този бранш е ловно поле, в което големите изяждат малките.

Българските програмисти създават 3% от БВП и би следвало да плащат същите данъци като останалите граждани, тъй като не правят нищо незаконно. Така Нероев коментира идеята за допълнително облагане на айти специалистите.

За разлика от САЩ и други развити страни България няма нито една програма за насърчаване на компаниите от IT сектора, казва носителят на наградата за иновации в тазгодишния форум в Берлин.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Каква е личната история на  създателя на Фейсбук Марк Зукърбърг
Каква е личната история на създателя на Фейсбук Марк Зукърбърг
Какво ще се случи с еврото, борда и българските банки - говори Николай Василев
Какво ще се случи с еврото, борда и българските банки - говори Николай Василев