НОВИНИ

Деца заснеха побой в училище в Кубрат, възрастен сподели клипа в интернет

Агресията сред децата ескалира, но само част от случаите на насилие достигат до органите на реда, коментираха от полицията в Разград. Дори и когато това се случва в училище, ръководствата не са длъжни да сезират органите на реда. Изключения правят по-тежките случаи, какъвто е побоят над беззащитно момиче от Кубрат. Насилието беше заснето и публикувано в интернет.

bnt avatar logo
от В. Николова, Т. Стамболиев
20:42, 19.02.2020
Чете се за: 01:05 мин.
У нас

Две 13-годишни момчета били в парка в центъра на Кубрат. Едното нанасяло побой над момиче със специални потребности, а другото снимало. Когато клипът бил качен в интернет, директорът на гимназията, в която учи насилникът, сигнализирал всички институции и полицията.

Росица Христова - директор на СУ "Христо Ботев" - Кубрат: Момчето е от семейство, което е социално слабо. Той осъзнава вината си, но в същото време се чувства като жертва, защото при него така излиза, че някой друг го е накарал.
Венета Венкова - психолог: Един акт на насилие съвсем не включва участие само на прекия насилник и на жертвата.

Седмокласникът има провинения и през миналата година му била наложена възпитателна мярка.

Илияна Георгиева - говорител на ОД на МВР - Разград: С група деца са трошили прозорците на местното СПТУ. Води се на отчет в Детска педагогическа стая.

С момчето ще работи училищният психолог. Той казва, че не среща подкрепата на майката.

Стефка Александрова - училищен психолог: Майката сама се опитва да се грижи за детето, което не е достатъчно. Изпитваме трудност да разговаряме с нея.

Състоянието на пострадалото момиче е добро, обясниха от Центъра за специална образователна подкрепа, който посещава. Има дълбока психическа травма.

Добринка Добрева - директор на Центъра за специална образователна подкрепа: Тя каза, че сега всички ще разберат. Това е, което може би я шокира от тези кадри. Разплака се детето.

Видеото се е разпространило сред съучениците им по месинджър, но е качено в интернет сайт от възрастен човек.

Според ай-ти специалисти, едно видео може да бъде свалено от мрежата от големи платформи, ако е свързано с насилие.

Емилиян Енев - ИТ специалист: Вкарват алгоритми на базата на изкуствен интелект и те автоматично могат да установят дали има потенциални сцени, които да са неподходящи за широката аудитория, съответно това съдържание бива блокирано.

През миналата година в Разградско са регистрирани 28 случая на противообществени прояви. Три от тях са за агресия между деца, но реално са много повече.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
За жилищата в платформите Airbnb и Booking ще се заплаща и туристически данък
За жилищата в платформите Airbnb и Booking ще се заплаща и туристически данък
Откриха нова неизправност в правителствения Фалкон
Откриха нова неизправност в правителствения "Фалкон"