НОВИНИ

До 5 години затвор очакват бившия военен от Дупница, който взриви дома си

Бившият военен, който предизвика пожара в Дупница, е с удължена мярка - задържане до 72 часа. Очаква се срещу него да бъдат повдигнати обвинения за незаконно притежание на взривни вещества. В дома на Никола Паунов избухна пожар, а впоследствие и няколко взрива, причинени от съхранявани от него капсул-детонатори и взривни вещества.

bnt avatar logo
от Станислава Христова
20:26, 19.02.2020
Чете се за: 01:09 мин.
У нас

Никола Паунов е настанен в болница с леки изгаряния след пожара, който първоначално според разказа на съседи се опитал сам да загаси. Ако бъде признат за виновен за незаконно притежание на взривни вещества, го грозят до 5 години затвор.

Пожарът в навес до къщата му избухна в понеделник вечерта. Пожарникари от Дупница разказаха, че са гасили огъня в много сложна обстановка на терен от 20 кв. метра докато са гърмели взривните вещества.

След погасяването на пламъците стана ясно, че в бараката са съхранявани 200 броя капсул-детонатора и 5 кг взривно вещество.

Съсед, който живее на втория етаж в къщата на Никола Паунов, пръв видял пламъците в постройката, където са били взривните вещества. Веднага подал сигнал на телефон 112 и се втурнал да гаси огъня.

Войн Войнов: Слизайки надолу по стълбите се опитах да го събудя човека, той не чува. Не можах да го събудя и оттам с две кофи почнах да гася..... може би седмата кофа, която тръгнах да хвърля, се чуха вътре гърмежи, хвърлях това и излязох навън.

Само бързата намеса на пожарникарите е предотвратила разрастването на огъня. Живеещите в района са били евакуирани навреме.

Иван Шаварски, началник на дежурната смяна в РСПБЗН - Дупница:Гореше навес-барака, в който човека складирал бензин, моторни триони, шлайфове. При пристигането се чуваха гърмежи.... Почнахме да действаме под опасност от взрив, крихме се зад една колона, след това пълзешком продължихме напред.

Бившият вътрешен министър Валентин Радев заяви в Сутрешния блок на БНТ, че през 2018 г. са били осъдени над 270 души за притежание на взривни вещества.

Валентин Радев, бивш вътрешен министър: Никой не може да си купи взривно вещество, особено цивилни граждани и за какво им е това взривно вещество, какво ще правят с него? Евентуално да строят нещо - пътища ли правят, защото това е посока. Промишленото строителство, защо там се използват такива маломощни вещества.

Радев допълни, че контролът върху взривните вещества е занижен. От полицията в Кюстендил пък казаха, че Николай Паунов е настанен в болница с леки изгаряния.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пълен списък на пътищата в Столична община, за които няма да има винетка
Пълен списък на пътищата в Столична община, за които няма да има винетка
БАБХ затвори предприятие за разфасоване на птиче месо в Луковит
БАБХ затвори предприятие за разфасоване на птиче месо в Луковит