НОВИНИ

Фандъкова: Няма да има компромис за "Граф Игнатиев"

Поела съм ангажимент, че няма да има компромис по отношение на никого. Това заяви в Сутрешния блок на БНТ1 кметът на София Йорданка Фандъкова относно новите проблеми, появили се след завършването на ремонта на трамвайното трасе по ул. "Граф Игнатиев". Санкцията за целия обект може да стигне до един милион лева, категоричен е кметът.

bnt avatar logo
от БНТ
08:32, 11.06.2019
Чете се за: 01:24 мин.
У нас
Йорданка Фандъкова, кмет на София: Всеки има право да се защитава. Не приемам никакви оправдания, обяснения и прехвърляне на отговорност. Всеки, работил по този проект си носи отговорност. Санкции до този момент съм налагала както на изпълнителя, така и на проектанта, и на надзора. Те могат да достигнат и до един милион.

Малко над 20 милиона лева е стойността на ремонта за целия обект, обясни още Фандъкова.

Йорданка Фандъкова, кмет на София: Аз нямам право да си избирам фирмата така, както на мен ми харесва. Има процедури, обществени поръчки, осигурили сме максимална прозрачност. Нямам никакви притеснения да налагам санкции, фирмите знаят, че няма да има компромис.

Нося всеки ден моята отговорност, но политически спекулации по тази тема няма да приема, категорична е още Фандъкова.

Йорданка Фандъкова, кмет на София: Очевидно проектантът не е дал най-доброто решение за отводнителите на трамвайните релси, за да се получи това при малко по-високи температури.

Обектът още не е открит. Предстои голяма комисия с външни участници за приемането и въвеждането в експлоатация, допълни кметът на София.

;

По повод започващия днес ремонт на столичната ул. "Житница", Фандъкова обясни, че ще бъде направена цялостна промяна на настилките, нови тротоари и ново осветление.

Очаквам чувствително облекчаване на трафика по бул. "Цар Борис Трети" след пускането на движението.Продължаваме ремонтите в Овча купел, допълни Фандъкова.

Йорданка Фандъкова, кмет на София: Искам да благодаря за търпението на жителите на квартала. Смятам, че качеството на живот с изграждането на метрото там ще бъде наистина на много по-различно ниво.

Наесен предстои да бъде пуснат и първият участък от третата линия на метрото, а само за 4-5 години 90% от наземният транспорт на София е обновен с модерни автобуси.

40 нови камери вече са поставени в бус лентите по всички булеварди в града, така че призовавам шофьорите да не нарушават правилата за движение, подчерта Фандъкова.

;

Кметът на София коментира и проекта за цялостно обновяване на Борисовата градина.

Йорданка Фандъкова, кмет на София: Проектът е в начална фаза на обсъждане, самата аз имам своите забележки. Част от тях са да не се възстановява климатично училище, да не се местят обектите на Спортна София и конната база. Двата стадиона също имат своето място там и следва да бъдат реконструирани, но не и разширявани.

До 19 юни се приемат предложения от всички, на 26-ти те ще бъдат представени отново и след това предстои разглеждането им в общинския съвет, допълни кметът.

На въпроса дали ще се кандидатира за нов мандат като градоначалник на София, Фандъкова заяви, че още е рано да обявява своето решение по темата.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
По-малко време в социалните мрежи намалява риска от депресия
По-малко време в социалните мрежи намалява риска от депресия
Проф. Ангел Димитров: Различията ни със Северна Македония са фундаментални
Проф. Ангел Димитров: Различията ни със Северна Македония са фундаментални