НОВИНИ

Фасовете по гръцките плажове стават все по-голям проблем

Фасовете по плажовете в Гърция се превръщат във все по-голям проблем, предупреждават от местното общество за борба с рака. Около 40% от боклука, събиран по плажовете в страната се оказват угарки и недопушени цигари. Става дума не само за здравето на хората, но и за опазването на природата, се казва с последното проучване на асоциацията.

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
12:11, 13.08.2017
Чете се за: 00:34 мин.
Още

Типичната гледка на този плаж край Атина включва цигарени фасове. А оказва се, не само там.

От седем години пушенето на обществени места в Гърция е забранено. Рестрикцията обаче не важи за плажа. А мнозина се наслаждават на възможността да изпушат цигарата си именно там. В следствие на това годишно се събират 22 милиарда фаса или 3 и половина тона - като 40% от това количество идват от плажните ивици.

;
Елена: Безраборното изхвърляне на фасове вреди на здравето на децата, на плажа и на морето!
Дилиан: Всеки път когато съм на плаж почиствам боклуци, като видя ги изхвърлям. Защо? Защото обичам чисти плажове, пясък и море.

Според обществото за борба с рака трябва да бъдат предприети мерки и порочната практика да бъде прекратена или поне ограничена. Ето някои от предложенията за това - прозиводителите на тютюневи изделия да се ангажират с почистването на плажните ивици или да се инсталират специални урни за фасове. Има и по-екзотични инициативи - пари срещу фасове или кардинални решения като забрана за тютюнопушенето по плажовете.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Навършват се 56 години от издигането на Берлинската стена
Навършват се 56 години от издигането на Берлинската стена
Започва летен мониторинг на въздуха в пловдивското село Труд
Започва летен мониторинг на въздуха в пловдивското село Труд