Месото в търговската мрежа у нас, което е обработвано допълнително, да бъде излагано на отделни щандове, а етикетът му да показва вида на добавките в него. За това настояват от Асоциацията на свиневъдите. Според българските производители цена от 4,50-5 лева в магазина за килограм свинско е нереална. А до ниските цени се стига заради вносът на евтино месо от Западна Европа и Румъния, който залива българския пазар.
Добрин Папазов е производител на свинско месо от 25 години. Убеден е, че колкото една ферма да свива разходите, крайната цена на продукта в магазина не може да е по-ниска от 6-7 лева за килограм. Според него причината за дъмпинга е свръхпроизводството на земеделски стоки в Европа, както и затворения руски пазар, заради ембаргото.
Д-р Добрин Папазов, собственик на свинеферма: При себестойност от 2 лева, ние продаваме на 1,60 - 1,70 на килограм живо тегло.
Според производителите, във вносното месо се инжектират разтвори, които повишават теглото му. Това ощетява потребителите, които за по-малко количество плащат повече.
Д-р Добрин Папазов, собственик на свинеферма: Когато сложите месото на скара или тиган виждате какво водно съдържание изтича от него. Всичкото това са солеви разтвори, които го отводняват, вдигат рандемана и съответно свалят цената.
За да спрат нелоялната конкуренция на пазара, производителите ще настояват за законови промени. Третираните меса да бъдат на отделен щанд в магазините, а върху етикетите да се посочат вложените добавки, дата на транжиране, време за транспортиране и доставка до съответната витрина.