НОВИНИ

Фермери заплашват с протести пред земеделското министерство

Животновъди от цялата страна се събраха спешно на работна среща в Калофер, за да приемат декларация, с която искат да започне незабавно изплащане на всички субсидии за 2016-а по мярка 10 Агроекология и мярка 11 - Биоземеделие. Фермерите се заканиха, че ако исканията им не бъдат удовлетворени, до сряда ще протестират пред Министерството на земеделието и храните. Утре им предстои среща със земеделския министър.

bnt avatar logo
от Станислава Цветанова
18:14, 19.03.2017
Чете се за: 00:41 мин.
У нас
фермери заплашват протести земеделското министерство

Последните субсидии, които са получили животновъдите са за 2015-а. Липсата на средства принудило повечето от тях да теглят кредити, за да могат да осигурят храна за животните си

Таня Радулова - животновъд от Калофер: Ние не сме сигурни в нищо, нито за подсигуряването на фураж, нито за подсигуряването на зърното...

Освен изплащане на субсидиите за 2016-а, фермерите настояват служебният министър на земеделието и храните да отмени заповедта си, според която през кампания 2017-а няма да се приемат заявления по двете мерки.

От организацията на Обединените български животновъди посочиха, че не са съгласни с графика, който им е предоставен за изплащане на субсидиите от министерството на земеделието

Бойко Синапов: Той е отложен до 30 юни, това е недопустимо. Виждате хората са отчаяни, банките ни притискат, ще се наложи така че наистина хора ще пристъпят към ликвидиране на стопанства.

Животновъдите искат да получат отговор от служебния министър кога и къде са похарчени парите. Утре група животновъди ще се срещне със служебния министър на земеделието и храните. Още преди няколко дни от земеделското министерство заявиха, че няма да има забавяне по директните плащания и те дори ще приключат по-рано през месец май.

А специално за 2-те екологични мерки от фонд "Земеделие" се ангажираха, че плащанията за сключилите вече договори производители ще бъдат направени по график между 10 и 20 април.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Търсят се мотивите за нападението срещу военен патрул в Париж
Търсят се мотивите за нападението срещу военен патрул в Париж
Тираджия в нетрезво състояние катастрофира край Въглевци
Тираджия в нетрезво състояние катастрофира край Въглевци