Фестивал на лютеницата събра за трета поредна година жителите на софийското село Пожарево. Организаторите от местното читалище "Васил Левски" отново поканиха над 20 майстори готвачи с дългогодишен опит в приготвянето на различна зимнина, за да допринесат...
Фестивал на лютеницата събра за трета поредна година жителите на софийското село Пожарево. Организаторите от местното читалище "Васил Левски" отново поканиха над 20 майстори готвачи с дългогодишен опит в приготвянето на различна зимнина, за да допринесат за уникалния вкус с изпитани рецепти.
Баба Анка е един от главните готвачи, с чиито напътствия десетките помощници около казаните се включиха в приготвянето на лютеницата. Като доказан в селото майстор на лютеница, тя следи всички да се придържат стриктно към рецептата.
"Като се почистват продуктите и после всичко се смели, и накрая вече изваряваме и става лютеницата", обяснява Анка Ангелова.
И въпреки че тази година дъждът осуети беленето на доматите, готвачите гарантират, че традиционният за този край вкус ще бъде запазен. Както и на друга специфична за региона рецепта - на пърженицата.
"Това са последните криви и грозни чушки, обрани от градините, които ние приготвяме по наша специфична рецепта, които всички след това си мажат на филии и и са много доволни", казва организаторката на фестивала Гирица Кръстанова.
Всички тези вкусотии гостите на фестивала имаха възможността не само да опитат върху прясно изпечени хлебчета, но и да "откраднат" рецептите им за вкъщи.