НОВИНИ

Фейсбук ще "прочита" публикувани снимки на незрящите си потребители

Фейсбук ще опитва да задържи интереса на близо 300 000 000 незрящи и потребители по света, като им "прочита" публикуваните снимки, съобщиха Асошиейтед прес и Франс прес.

bnt avatar logo
от Източник: БТА
16:28, 05.04.2016
Чете се за: 00:37 мин.
По света
фейсбук прочита публикувани снимки незрящите потребители

Функцията засега ще бъде достъпна само в приложението на социалната мрежа за айфон (iOS) за англоговорящи потребители от 5 страни: САЩ, Великобритания, Канада, Австралия и Нова Зеландия.

Технологията, носеща името "автоматичен алтернативен текст", до момента е ограничена в речник от 100 думи, включващ "кола", "небе", "пустиня", "бебе", "обувки" и "селфи". В този вид той ще възпрепятства даването на прекалено подробни описания. Автоматичният глас ще може да каже, че на дадена снимка например има трима души, които се усмихват, но без да уточнява, че те също държат питиета в ръцете си.

От Фейсбук споделят, че се надяват да усъвършенстват технологията така, че тя да може да отговаря на въпроси относно снимките, зададени от съответния потребител.

Социалната мрежа обаче не е единствената компания, която разработва изкуствен интелект в полза на хората с увреждания.

Неотдавна на конференция за разработчици Майкрософт засегнаха също темата за интегрирането на функции за разпознаване на обект или текст в мобилните приложения. Видео дори показа как подобна технология би могла да бъде вградена в очила или смартфон и да "описва" или "прочита" на незрящи реакциите на заобикалящите ги хора и дори менютата в ресторантите.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Стрелба в столичния квартал Надежда, няма пострадали
Стрелба в столичния квартал "Надежда", няма пострадали
България ер отмени 2 от полетите си до Завентем
"България ер" отмени 2 от полетите си до "Завентем"