НОВИНИ

Филип Гунев: Незаконно е дороволци да задържат мигранти

Единствените, които имат право да патрулират и да задържат мигранти по границата са органите на МВР. Това каза в предаването "Още от деня" заместник- министърът на вътрешните работи Филип Гунев.

филип гунев незаконно дороволци задържат мигранти
bnt avatar logo
от БНТ
18:47, 18.04.2016
Чете се за: 00:47 мин.
У нас

Той уточни, че според юристите в МВР доброволците по границата нямат право да задържат мигранти. Това е незаконно, защото те първо трябва да проверят документите, за което нямат правомощия, след което трябва да ги задържат, за което също нямат правомощия. Така на лице са две закононарушения, каза Гунев.

"В граничните райони живеят и работят много хора. Когато някой забележи някакво нарушение трябва да сигнализира МВР. Това е практика от години и хората са насърчавани да правят това", поясни Гунев.
Статистиките на министерството показват, че потокът от мигранти за първите три месеца на тази година е намалял с 20%. По думите му това се дължи основно на усилията на Турция. Докато преди месец от там в Гърция влизаха около 2 хиляди души, сега влизат по 200 .
Според Гунев за сега няма опасност мигрантите да се насочат към нашата страна по няколко причини: Има един създаден европейски механизъм за релокация, за преместване на мигрантите в европейски страни. Тези страни са поели ангажимента да преместят близо 100 хиляди души от Гърция в други райони на Европа и на всички бежанци се предлага тази опция.Голяма част от тях се надяват да продължат на север по "Балканския маршрут", който въпреки затварянето си остава доста активен.Всеки ден близо 200 души успяват да преминат сръбско-унгарската граница.

Целият разговор с Филип Гунев вижте ТУК

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Първи полет на Ер Франс до Техеран
Първи полет на Ер Франс до Техеран
​Автобусните превозвачи поискаха споделеното пътуване да се криминализира​
​Автобусните превозвачи поискаха "споделеното пътуване" да се криминализира​