НОВИНИ

Как действат финансовите пирамиди?

Една стереометрична фигура, пирамидата, се е превърнала в символ на особен род финансови измами. Вижте прелюбопитния разказ на Димитър Баларев за начина, по който действат финансовите пирамиди и какво подлъгва хората да затрият парите си в тях. Не липсват и поучителни примери от България.

bnt avatar logo
от БНТ
21:18, 23.10.2019
6212
Чете се за: 02:24 мин.
По света

"Алчността е, как да се изразя, хубаво нещо. Алчността е нещо добро, нещо което работи. Алчността пречиства, влиза в дълбините и улавя същността на еволюционния дух. Алчността във всичките ѝ форми - алчност за живот, за пари, за любов или за знание е карала човечеството да върви напред"

Макар и тези думи на Майкъл Дъглас във филма "Уол Стрийт" да не са толкова далеч от истината, героят му пропуска да каже нещо много важно за алчността в сферата на финансовия свят и този на капиталистическия икономически строй - алчността винаги идва с определена цена.

Цена, която в случаите на две, относително казано, икономически структури, се превръща в непосилна за плащане - финансовите пирамиди и схемите "понци".

Финансовите пирамиди са сравнително скорошно явление, което се крие зад красивa чуждица - т.нар. мултилевел маркетинг. Представете си един предприемач предлага на други 6 инвеститори участие в компания, като всеки от тях плаща членска вноска.

За да излязат на печалба, шестимата трябва да привлекат други шестима, като по този начин се създава ново и нови стъпало от пирамидата. Печалбата и функционирането на подобна структура, обаче е математически невъзможно. Хипотетично, ако се стигне до 212-то стъпало на пирамидата, трябва да бъдат привлечени нови 13 млрд. други инвеститори, което е повече от човешката популация.

Другото лице на финансовата алчност, обаче, е в пъти по-опасно, понеже може много лесно да остане невидимо за регулаторите. Колкото по-дълго то остане невидимо, толкова повече нараства деструктивния му потенциал. Това лице се нарича схема "понци". Името произлиза от Чарлз Понци, италиански имигрант в САЩ, който през 20-те години на миналия век обещава на клиентите си да удвои първоначалните им инвестиции в рамките на 90 дни.

Това трябвало да стане чрез обмяна на чуждестранни пощенски марки в американски, с помощта на обменни купони. Но се оказва, че емитираното количество на тези купони било далеч под необходимото, за да бъде поддържано начинанието на Понци. Въпреки това, за период от 6 месеца от 10 души, клиентите му нарастват на 20 хиляди. Това естествено не станало чрез купоните, а чрез погасяване на обещаната печалба на старите клиенти с вноските на нови. Или както казват американците - "Открадни от Питър, за да платиш на Пол".

България е държава, която не остава по-назад от големите капиталистически страни и може да се похвали със своите финансови пирамиди.

Компанията на Иво Недялков, "Йист уест", съществува само година от 93-та до 94-та. През това време над 5 хиляди българи инвестират в нея, чрез купуване на акционерни дялове. След като е обявена в несъстоятелност, акумулираният капитал от 130 млрд. стари български лева е присвоена от Недялков. През 96-та е арестуван във Франция и върнат обратно в България. Делото срещу него продължава 16 години, като за последно Висшия Касационен съд му наложи 5 години присъда. В момента той е на свобода

Майкъл Капустин и "Лайф чойс". През април 94-та, Капустин пусна в продажба откупваеми доверителни разписки с обещания за 8% месечен и 151% годишен дивидент. Година след това "Лайф чойс" започнаха да предлагат и американски доверителни разписки с над 250% годишен дивидент. След фалита на фирмата през 96-та 10 хиляди българи губят спестяванията си. Днес той живее спокойно в Пентинктон, Канада, след предсрочното му освобождаване през 2008-ма.

Най-пресният случай с българско участие включва и употребата на доскоро непознати финансови инструменти. Последното мащабно присвояване на средства извърши Ружа Игнатова. С фалшива криптовалута тя открадна 4 млрд. долара от инвеститори на не един, не два, а от 3 континента. През март тази година Окръжната прокуратура в Ню Йорк повдига обвинения срещу нея и брат ѝ Константин за организиране на финансова пирамида и кражба на милиарди. Брат ѝ продължава да е в ареста, а местонахождението на Игнатова е неизвестно.

Измамите не са нещо ново. Те съществуват откакто човек се научил да лъже. Бидейки продукт на алчността, те са същевременно и продукт на еволюционния дух, за който говори героят на Майкъл Дъглас. Но дали по ирония на съдбата, тогавашната икономическа обстановка или просто заради ефикасността на някои от правораздавателни системи като тази на САЩ, общото между понци-схемите и финансовите пирамиди, с истинските - тези в Египет, се оказва че и двете структури са чисто и просто гробници, предназначени за техните строители.

;

Вижте повече във видеото по темата за финансовите пирамиди в разговора с адвокат Александър Иванов в "Бизнес.БГ"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Най-голямата финансова измама на века
Най-голямата финансова измама на века
Григор Димитров отпадна във Виена
Григор Димитров отпадна във Виена