НОВИНИ

От фирмата,разследвана за укриване на 14млн. лв. данъци: Не дължим на държавата

Изпълнителният директор на "Агромах" Методи Бачев заяви, че фирмата му не дължи пари на държавата. Вчера стана ясно, че прокуратурата разследва фирмите "Агромах" ЕООД и "Пътища Пловдив" АД за укриване на данъци в размер на 14 млн. лева. Дружествата участват в редица големи обществени поръчки и са сред строителите на магистралите "Марица" и "Струма". Пред БНТ Бачев коментира, че акцията на прокуратурата цели да дискредитира фирмата и е удар по имиджа на дружеството. От "Пътища Пловдив" АД отказаха коментар.

Тихомир Игнатов
от Тихомир Игнатов екип на "По света и у нас"
20:06, 12.03.2016
Чете се за: 01:20 мин.
У нас

Според прокуратурата, схемата за укриване на ДДС е действала чрез няколко дъщерни дружества на "Агромах" ЕООД и "Пътища Пловдив" АД, участвали като техни подизпълнители при изграждане на строителни обекти. Те са получавали доставки от "буферни" фирми, чрез които са си осигурявали необходимите документи за намаляване на дължимия ДДС. "Буферите" са използвали документи, създадени от серия кухи фирми, регистрирани на лица с нисък социален статус, твърдят от държавното обвинение.

Методи Бачев, изпълнителен директор на ,,Агромах" ЕООД: Ние не сме фирма, която е куха и има буфери, както казват от прокуратурата. И ако нещо под някаква форма се докаже или някой покаже, че ние имаме някакви задължения към държавата независимо дали са един лев, десет милиона, или сто милиона ще бъдат платени веднага. "Агромах" не дължи под никаква форма пари на държавата. Към днешна дата под формата на ДДС държавата ни дължи над 6 млн. лв."

В офисите на фирмите в Лом разследващите са открили златни накити на стойност половин милион лева. В базата на "Агромах" в Благоевград по време на акцията служителка на фирмата се е опитала да изнесе в сак сума от около 1 милион евро, твърдят от прокуратурата.

Методи Бачев, изпълнителен директор на "Агромах" ЕООД: Нормално е в нашите фирмени каси да се намират пари, които трябват непрекъснато за доставки, за командировъчни, за заплати и т.н. Това, че сме имали в касата на фирмата пари не означава, че някой се е опитал да ги изнесе. Искам да попитам този, който твърди, че наша служителка е искала да изнесе един милион евро - кой нормален човек би го направил, ако знае, че там има хора от ГДБОП, от ДАНС, прокуратура и т.н. Ако някой под някаква форма иска да ни компрометира и да създаде имидж, че ние сме престъпници ще бъде разочарован.

Председателят на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред Цветан Цветанов определи акцията като успех за финансовото министерство.

Цветан Цветанов, председател на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред: Знаете, че трябва да бъдем безкомпромисни, ако разбира се, има такива задължения. Това е част от политиката, която прави правителството и неслучайно е и това, което отчита министър-председателят за 2015 г. Приходните агенции успяха да съберат повече пари в размер на над 2 млрд. 850 млн. лв.

От "Агромах" заявиха, че разполагат с документи за всички пари на дружеството, които ще предоставят на разследващите.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Просветният министър Меглена Кунева коментира позицията на Моника Маковей
Просветният министър Меглена Кунева коментира позицията на Моника Маковей
Австрийска делегация огледа оградата на границата с Турция
Австрийска делегация огледа оградата на границата с Турция