НОВИНИ

Само дърва и слама за кладата на Сирни Заговезни

И най-красивият празник, може да бъде помрачен, ако вместо класическата клада за Сирни Заговезни, любители на огъня поставят в нея автомобилни гуми и пластмаси. Вредите за здравето са огромни, защото въздухът, който се диша е наситен със силно отровни вещества.

Цветелина Атанасова
от Цветелина Атанасова
19:31, 12.03.2016
Чете се за: 00:57 мин.
У нас

Традицията повелява на Сирни Заговезни да се палят огньове. Вярва се, че докъдето стига светлината на пламъка, дотам ще има плодородие. Запалва се слама и се прескача за здраве. В наши дни ритуалът по някакъв начин е осъвременен. Не са рядко случаите, когато енергийната ефективност се подзасилва със силно токсични материали.

- В нашия край като деца събирахме царевичак, сухи неща и палехме много голям огън.

- А сега тука палят ли огън?

- Палят, палят, палят...

- Слагат гуми тука.

- Даже някой път тука на центъра го прескачат.

- Е гуми не е ли лошо?

- Е лошо е, мирише, пуши, ама това правят сега.

- И се правят топки от нафта и се въртят.

- А гуми слагат ли?

- Ами слагат.

Кратък списък на химическите съставки в автомобилната гума - синтетичен каучук, вулканизатори, противостарители, окислители и други добавки.

Георги Михайлов - държавен експерт в Дирекция "Опазване чистотата на въздуха" в МОСВ: Всичките тези добавки съдържат вредни вещества, които пък вече в процеса на изгарянето се формират други вредни вещества и в крайна сметка букетът е огромен, като преобладават полиароматни въглеводороди, те са така от групата на най- токсичните и почти всички от тях са канцерогенни.

От екоминистерството казват, че е недопустимо в кладите за Сирни Заговезни да се поставят синтетични предмети. Ако в огъня има гуми, или пластмаса например, във въздуха се разпръскват букет от вредни елементи - силно токсичните полиароматни въглеводороди, диоксини, фурани, фини прахови частици.

Георги Михайлов: Забранено е със Закона за управление на отпадъците, има санкция за физическо лице, което изгаря нерегламентирано отпадъци от 2 до 5 хиляди лева е санкцията.

Утре е ден за прошка и на много места по традиция ще пламнат огньове, препоръката е те да са традиционните - с дърва и слама.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Още преди 2 години тютюневият склад в Пловдив имал статут на културна ценност
Още преди 2 години тютюневият склад в Пловдив имал статут на културна ценност
Паметник на български хан в Италия
Паметник на български хан в Италия