НОВИНИ

Научни проекти на ученици от Американския колеж в София

Интересна изложба от проекти в областта на природните науки показаха днес ученици от Американския колеж в София. В надпреварата участваха и техни връстници от България и Европа. Идеята е учениците да не преразказват това, което са научили в час, а да го приложат чрез свои оригинални идеи, изобретения и експерименти.

Зоя Велинова
от Зоя Велинова
18:16, 12.03.2016
Чете се за: 00:47 мин.
Още

Възпитаниците на Американския колеж участвали преди време в подобна инициатива във Виена и решили да я направят и у нас. Показаните проекти днес са в няколко категории - екология, инженерство, психология.

Йоанна участва с екологичен проект. Месеци наред изследвала как мъховете реагират на промените в климата.

Йоанна Стефанова: На всеки 7 дни пръсках пробите с различни разтвори и след това отчитах как те се отразяват на мъха.Това са две проби. Едната е пръскана с киселина, така че имитира киселинен дъжд. А тази е пръскана с дъждовна вода. И ето как се отразява киселинния дъжд на мъховете.

Сред останалите 40 проекта е тази система за пречистване на въздуха в стаята, направена от подръчни материал, но много ефективна. А това е слънчев панел с голяма ефективност при събирането на енергия.

Цвета Каменова - организатор на изложбата: Интересното е, че това, което правим не е само състезание, но и дава възможност на учениците да си видят проектите, като обменят опит, а и да се срещнат с други млади хора, които са се реализирали в науките. Да видят, че има бъдеще и в тази област.

Моеари Яги - Япония: Ние сме група ученици от международно училище във Виена. Не зная дали ще получа награда, но тук създадох приятелства и обмених опит с връстници, така че участието си струваше.

Авторитетно жури ще избере тази вечер най-добрите проекти, но и ще даде съвети на участниците, който се интересуват от кариера в научната сфера.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Бежанската криза в Европа обсъдиха левите лидерите на срещата в Париж
Бежанската криза в Европа обсъдиха левите лидерите на срещата в Париж
Пожар изпепели ценни експонати в Музея на авиацията в Крумово
Пожар изпепели ценни експонати в Музея на авиацията в Крумово