НОВИНИ

Франсоа Фийон проведе предизборен митинг в Париж

В Париж днес се проведе митинг, който може да реши политическата съдба на десният кандидат за президент на Франция Франсоа Фийон. След очевидната масовост на проявата замяната му в надпреварата ще бъде по-сложна, отбелязват наблюдатели. Утре сутринта неговата партия Републиканците се събира на кризисно заседание по президентската кандидатура след обвиненията, че Фийон е плащал на семейството си по фиктивни назначения. Бившият премиер Ален Жюпе вече намекна, че е готов да представи партията си в президентската надпревара.

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
19:48, 05.03.2017
Чете се за: 00:51 мин.
По света

Станах мишена на всички, мислят, че съм сам, искат да съм сам, заяви Фийон пред множеството на площад Трокадеро. Той заклейми предложенията да се оттегли като лишени от чувство за срам и гордост. Днешното събитие беше замислено като демонстрация на сила и запазени шансове за Елисейския дворец.

Франсоа Фийон, кандидат за президент на френската десница: "Първата ми грешка беше, че поканих съпругата си да работи за мен, защото познава терена, защото е удобно. Не трябваше да го правя! Втората ми грешка беше, че се поколебах за начина, по който да говоря с вас, с французите."

Фаворит в надпреварата до скандала около семейните назначения, Фийон се срина в сондажите, които сега му предричат отпадане още на първи тур. От екипа му си тръгнаха ключови фигури, той рискува и разследване за злоупотреба с обществени средства. Утре сутринта тежки имена в дясната партия Републиканците ще предложат алтернативен кандидат за президент, обяви Кристиан Естрози от лагера на бившия президент Саркози. Фийон призова да не се поставят моментни страсти и групови интереси над националните.

Франсоа Фийон, кандидат за президент на френската десница: "Дължа ви извинение, включително, че трябва да защитавам честта си и честта на съпругата ми, докато най-важното за вас, както и за мен, е да защитавам нашата страна."

"Посъветвах го да стигне докрай", обяви г-жа Фийон в първо интервю след избухването на скандала. Пред Журнал дьо Диманш тя уверява, че е работила като парламентарен сътрудник на съпруга си и е представила доказателства на следствието. Тази вечер на Площада на Бастилията в Париж е насрочена и контрадемонстрация срещу корупцията на елита.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Българин, живеещ в Лондон, предлага паметникът пред НДК да бъде реставриран
Българин, живеещ в Лондон, предлага паметникът пред НДК да бъде реставриран
Очаква се утре Тръмп да подпише нов указ за имиграционната политика на САЩ
Очаква се утре Тръмп да подпише нов указ за имиграционната политика на САЩ