НОВИНИ

В Северозападна България има сигнали за купуване на гласове

Службите вече имат сигнали за купуване на гласове в най-бедния район на страната - Северозападна България. Това заяви в интервю за БНР служебният премиер Огнян Герджиков. Той определи като основна амбицията на кабинета да бъдат проведени честни и прозрачни избори.

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
19:13, 05.03.2017
Чете се за: 01:25 мин.
У нас

Премиерът каза, че "на места са тръгнали емисарите с торбите". Данните вече са предадени на службите и те са инструктирани как да се справят. Герджиков определи купуването на гласове като зловредна и предизвикваща срам практика.

Огнян Герджиков: "До мен вече стигат сигнали, че на места са тръгнали емисарите с торбите. Съответните служби са информирани и инструктирани. Превантивната дейност вече е налице, защото отсега се правят опити за нередни практики. Важното е да се създаде обстановка на нетърпимост към такива изключително зловредни и срамящи България практики".

По повод решението на служебния екоминистър Ирина Костова да даде зелена светлина на проекта за национален парк "Пирин" без екооценка, Герджиков подчерта, че то не е окончателно. Предстои обсъждане от Висшия експертен екологичен съвет с участието на всички заинтересовани страни. Крайният вариант ще бъде внесен за одобрение в Министерския съвет.

Огнян Герджиков: "Това е един проектоплан. Той подлежи на внасяне във Висшия експертен екологичен съвет, в него се поканват всички заинтересовани лица, включително екологичните организации, които могат да си представят своите възражения. Всичко това подлежи на дебатиране. След което ще се излезе с окончателен проект за план, който да се внесе в Министерския съвет за одобрение. Ние сме в една процедура и законът е спазен без никакви отклонения от него. Много е рано да се говори за нещо нередно."

Герджиков разкритикува действията на екоактивистите, като каза, че има съмнение за чистотата на техните помисли. Премиерът даде за пример редица европейски страни, където има стотици влекове и лифтове, благодарение на което процъфтява ски туризма.

Огнян Герджиков: "Екозащитниците са много силни в протестите. Толкова са активни на моменти, че събуждат подозрение в чистотата на техните помисли. Би трябвало да си дават сметка, че в развитите държави като Австрия, Швейцария, Италия, Франция има стотици влекове и лифтове, а у нас не се позволява още един лифт на Банско, където има великолепни условия за ски туризъм. Ние изоставаме от Европа в това отношение".

Относно намеренията за кандидатстване за чакалнята на еврозоната, днес Герджиков обясни, че това са само предварителни проучвания и подчерта, че това не е амбиция, която да стане в кратък срок.

Огнян Герджиков: "Това са само едни предварителни проучвания. Ангажирах доста експерти. Самият факт, че се повдига този въпрос, той е много ценен. В тази дискусия ще се види кога ние бихме могли евентуално да потърсим тази политическа протекция от европейските страни, за да може да подадем нашата молба за влизане в еврозоната. Не е амбиция това да стане до края на този кратък мандат".


Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Очаква се утре Тръмп да подпише нов указ за имиграционната политика на САЩ
Очаква се утре Тръмп да подпише нов указ за имиграционната политика на САЩ
Австрийския канцлер призова за обща забрана на митинги за турския референдум
Австрийския канцлер призова за обща забрана на митинги за турския референдум