НОВИНИ

Избират нов Врачански митрополит

Във Враца се провеждат епархийските избори за нов Врачански митрополит, след митрополит Калиник почина в края на миналата година. Кандидатите за поста са 8 епископи. Листата беше одобрена от Светия синод.

bnt avatar logo
от БНТ
12:23, 05.03.2017 (обновена)
Чете се за: 00:26 мин.
У нас

Изборът започна в 11 часа в неделното училище на митрополията. Преди минути на първия тур беше избран единият от двамата претенденти, от които следващата неделя ще бъде избран Врачанския владика. Първият избран на първи тур е бранитския епископ Григорий с 18 от 23 гласа. Той е викарен епископ от Софийската митрополия.

Вторият тур приключи преди малко, но не се стигна до конкретен избор. Най-много 11 гласа събра Йеротей, викарий на Сливенската митрополия и игумен на Поморийския манастир. В момента се провежда трети тур.

Чисто технологично днес са 23 епархийски избиратели, тъй като един е болен, а иначе са 24. Те трябва да изберат от 8-те кандидата, одобрени от Светия синод. Днес трябва да изберат двамата кандидати, които ще се състезават следващата неделя, когато ще бъде избран Врачанския митрополит.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Столетница рецитира стихове на Христо Ботев
Столетница рецитира стихове на Христо Ботев
Тунелът в Пловдив - пребоядисан и с ново осветление
Тунелът в Пловдив - пребоядисан и с ново осветление