НОВИНИ

Янаки Стоилов: Демонстрираната самонадеяност отблъсна хората

БСП увеличи почти двойно резултата си на парламентарните избори, в сравнение с гласувалите за нея през есента на 2014 година след оставката на кабинета "Орешарски". Партията обаче не успя да спечели изборите и остана втора политическа сила. Опонентите ѝ от ГЕРБ я поведоха с близо 200 000 гласа и така запазиха първото място и правото първи да направят опит за сформиране на правителство. Отминалите избори бяха най-оспорваните от последните години - това каза в студиото на "Денят започва" бившият депутат от БСП и член на Висшия съвет на партията Янаки Стоилов.

bnt avatar logo
от БНТ
08:29, 31.03.2017
Чете се за: 00:48 мин.
У нас

По думите на Стоилов, вярно е, че в началото на кампанията БСП стоеше по-добре и изглеждаше, че тя ще финишира първа. Към финала на кампанията обаче, тази ситуация се промени поради допуснати грешки в хода на кампанията.

Според Янаки Стоилов, отново най-голямата част от хората са решили, че тези избори няма да променят радикално ситуацията, което е попречило за формиране на силен протестен вот, който да изведе БСП на предни позиции. По негово мнение сблъсъкът, който е имал политически очертания, е бил повече като конкуренция между личности и партии и не са се откроили всички важни различия.

Янаки Стоилов - член на НС на БСП: Резултатите от изборите са такива, че отговорността е главно на спечелилата изборите партия. И дори според мен, почти няма друга възможност, освен от и около ГЕРБ, да бъде формирано правителство в това НС. Не само статистически. Трябва да има ясна граница, между управляващи и опозиция. И тази от партиите, която би станала причина, да не се формира правителство, според мен ще бъде наказана на едни бързи предсрочни избори, ако се стигне до такива.

Стоилов смята, че демонстрираната самонадеяност, че БСП непременно печели, че няма друга възможна развръзка вместо да мотивира хора, които се колебаят и не са привърженици на ГЕРБ, са били отблъснати. Той обясни, че някои поведенчески стереотипи са дали възможност БСП да бъде атакувана за действия доста по-назад във времето и отбеляза, че са пропуснали възможността да спечелят, за да превърнат намеренията и думите в действия.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Над 400 семейства от Пиринско са лишени от детски добавки през февруари
Над 400 семейства от Пиринско са лишени от детски добавки през февруари
КЕВР решава окончателно за поскъпването на природния газ от утре
КЕВР решава окончателно за поскъпването на природния газ от утре