НОВИНИ

Фондът за гарантиране на влоговете в банките погаси предсрочно 30 млн. лв.

Фондът за гарантиране на влоговете в банките (ФГВБ) извърши частично предсрочно погасяване в размер на 30 млн. лв. по заема, отпуснат от централния бюджет по Договора за заем, сключен между Република България и ФГВБ на 3.12.2014 г. за финансиране недостига на средствата на Фонда за изплащане на гарантираните влогове на вложителите в КТБ АД след отнемане на лиценза й.

bnt avatar logo
от БГНЕС
12:13, 11.07.2017
Чете се за: 00:32 мин.
У нас
фондът гарантиране влоговете банките погаси предсрочно млн

Заемът осигури безпроблемното протичане на процеса по изплащане на гарантираните влогове в банката. Това е второто частично предсрочно погасяване по заема, с което общият размер на предсрочно погасената от ФГВБ главница достигна 1,175 млрд. лв. , съобщиха от МФ.

ФГВБ планира да погаси оставащата главница в размер на 500 млн. лева също преди падежа на заема. Следващото частично предсрочно погасяване ще бъде извършено след произнасяне на съда по несъстоятелността с окончателното решение по постъпилите жалби срещу одобрената от ФГВБ първа частична сметка за разпределение на наличните суми между кредиторите на КТБ АД (н).

Размерът на заема по Договора е до 2 млрд. лв., от които ФГВБ е усвоил 1,675 млрд. лева. Лихвеният процент е фиксиран в размер на 2,95 %, а лихвените плащания са веднъж годишно на 15 април. Погасяването на заема е еднократно на 15.04.2020 г., като е предвидена възможност за изцяло или частично предсрочно погасяване. Общият размер на изплатените лихви по заема през 2015-2017 г. възлиза на 104 572 246,58 лева.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ремонтите по пътищата на Пловдив продължават
Ремонтите по пътищата на Пловдив продължават
Трети ден издирват младежа, блъснал четирима туристи край Триград
Трети ден издирват младежа, блъснал четирима туристи край Триград