НОВИНИ

Фондът за лечение на деца в чужбина се мести в Здравната каса

Срещу поправката се обявиха от опозицията с мотив, че дейността на Фонда няма да бъде толкова прозрачна и няма да има обективни критерии за финансиране на лечение на децата.

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
15:04, 27.11.2018
Чете се за: 00:39 мин.
У нас
фондът лечение деца чужбина мести здравната каса

Фондът за лечение на деца в чужбина се закрива, а дейността му се пренасочва към Здравната каса за довършване на досегашните случаи. Отговорен по фонда ще бъде здравният министър. Това решиха депутатите, които гласуват на второ четене Закона на здравноосигурителната каса за следващата година.

Срещу закриването на Фонда се обявиха от опозицията. Според БСП чрез закриването на Фонда няма да има гаранция, че "децата се лекуват адекватно и дейността по лечението е прозрачна".

Георги Михайлов, БСП: Целта на този фонд е адекватното лечение на децата. Кой родител ще се съгласи, Здравната каса да бъде съдник? Министерството няма нужния авторитет. Няма да подкрепим закриването на фонда, категорично.

В защита на поправката се обяви министърът на здравеопазването Кирил Ананиев, който взе думата от парламентарната трибуна.

Кирил Ананиев, министър на здравеопазването: Искам да Ви уверя, че не се отменят никакви права на нашите деца. НЗОК има много по-голям капацитет в тази област. През миналата година касата е отделила 80 млн. лева за лечение на деца, докато бюджета на фонда е бил само 12 млн.

Ананиев допълни, че дейността на Касата ще бъде напълно прозрачна и че ведомството спазва всички европейски правила.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
​20 души са задържани в Бургас и София при операция срещу наркоразпространението
​20 души са задържани в Бургас и София при операция срещу наркоразпространението
Кризата Украйна - Русия: Не е ясно от кога влиза в сила военното положение
Кризата Украйна - Русия: Не е ясно от кога влиза в сила военното положение