НОВИНИ

Фотоволтаична централа в детска градина намали наполовина разходите за ток

Детска градина в Дупница намали наполовина разходите си за електроенергия след изграждането на фотоволтаична централа. Благодарение на 110 панела, монтирани на покрива на сградата, слънчевата енергия се използва за осветлението и всички електроуреди в детското заведение.

bnt avatar logo
от Станислава Христова
12:15, 13.09.2018
Чете се за: 00:41 мин.
У нас

Детска градина "Калина" е най-голямата в община Дупница. През последните 10 години в сградата, която е санирана, са подменени всички системи за отопление, водопровод и канализация. Преди два месеца е заработила и фотоволтаичната централа, а сметките за ток паднали няколко пъти.

Райна Хаджийска, директор на ДГ "Калина": За юли вече фактурата беше 200 лв, май месец фактурата ни беше 700 лв. Горе долу май и юли са еднакви като потребление в детската градина, така че ефектът е голям.

Централата, произвеждаща електроенергия от слънцето има и възпитателен характер за децата в градината.

Райна Хаджийска, директор на ДГ "Калина: Да са наясно с това, че като едни бъдещи граждани на страната и на света, трябва да пестят природен ресурс и ние използваме всеки удобен момент да им кажем за наща централа, за нашия ток.
Десислава Иванова, експерт към община Дупница: За тях е интересно да научат че сградата им се отоплява от слънцето, че по този начин те опазват природата, че се намаляват вредните емисии във въздуха и колкото и малки да са, те разбират, че благодарение на условията, които са им създадени ще могат да дишат и по-чист въздух.

Със спестените средства от разходите за електроенергия от детската градина обмислят да реализират нов проект за изграждане на плувен басейн.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
БАН предложи Костадин Ганев за временен директор на НИМХ
БАН предложи Костадин Ганев за временен директор на НИМХ
Джип се вряза в хора на площад в Китай, 11 загинаха
Джип се вряза в хора на площад в Китай, 11 загинаха