НОВИНИ

Франция е била крайната цел на задържаните мигранти на българската граница

23-ма мъже са задържаните в събота нелегални мигранти на граничен пункт „Капитан Петко Войвода“. Те са от афганистански и пакистански произход. Чужденците са били укрити в тайник на тир с българска регистрация, управляван от 59-годишен мъж с българско гражданство от Хасково. Това съобщиха на пресконференция днес директорът на Главна дирекция „Гранична полиция“ - Светлан Кичиков и районния прокурор на Свиленград - Мария Кирилова.

bnt avatar logo
от Пламена Пилитова
18:41, 03.06.2018
Чете се за: 00:50 мин.
У нас

Нелегално превозваните бежанци са открити вчера следобед от служители на гранична полиция в района на Ивайловград, където били натоварени, след като преминали българо-гръцката граница пеша:

гл. Комисар Светлан Кичиков, директор на ГД „Гранична полиция“: В превозното средство бяха установени 23 лица, само мъже, които се самоопределят като граждани на Пакистан и Афганистан. Категорично е доказано, че те са преминали българо-гръцката зелена граница.

Мигрантите влезли в Гърция по вода от Турция, като някои от тях платили на турски каналджия по 1600 евро на човек. Крайната им цел е била Франция. Засега няма данни да са свързани с терористични организации. В България мъжете са натоварени в тир с българска регистрация, като са били буквално натъпкани в изграден тайник под тавана с височина 50 см.:

гл. Комисар Светлан Кичиков, директор на ГД „Гранична полиция“: Лицата са били легнали вътре и вие може сами да си представите в какво състояние са ги били транспортирали. Тирът е бил празен. Само хората е превозвал.
;

Шофьорът на камиона е задържан. Той е 59-годишен български гражданин от Хасково. Мъжът е криминално проявен и няколко пъти е осъждан за кражби. Само преди 15 дни срещу него е образувано дело за контрабанда.

Мария Кирилова, и.д. Районен прокурор на Свиленград: В момента шофьора не дава обяснения. Ще бъде повдигнато обвинение.

Освен шофьорът на камиона, арестуван е и 45-годишен мъж, който най-вероятно е бил съучастник в организираната престъпна схема. И за двамата ще бъде поискана от съда постоянна мярка за неотклонение „задържане под стража“.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Словения гласува на предсрочни парламентарни избори
Словения гласува на предсрочни парламентарни избори
Личен мотив стои зад убийството в Слънчев бряг, заподозреният е арестуван
Личен мотив стои зад убийството в Слънчев бряг, заподозреният е арестуван