НОВИНИ

Франция иска да насърчи банките да работят с Иран

Франция иска да окуражи нормализирането на банковите отношения между Иран и другите страни по света като предпоставка за развитието на икономическите отношения, заяви днес в Техеран френският министър на икономиката и финансите Мишел Сапен.

bnt avatar logo
от БТА
17:43, 04.03.2017
Чете се за: 00:50 мин.
По света
франция иска насърчи банките работят иран

"От няколко месеца отношенията значително се развиха. Има проекти, които се конкретизират, подписват се договори", отбеляза Сапен след разговори с иранския си колега Али Тайебния.

Според него обаче е необходимо да могат да се нормализират финансовите потоци "това е нашата цел, нашето желание, макар да не може да стане за едни ден". По думите му за целта е необходимо отново да се създаде доверие и да се въведат нови инструменти, за да се позволи на предприятията, които имат желание да имат сигурни и ефикасни канали за финансиране.

"Не можем да действаме за развитието на икономическите ни отношения, ако нямаме освен това нормализиране на нашите банкови отношения", изтъкна френският министър.

От влизането в сила на ядреното споразумение между Иран и великите сили през януари 2016 и отмяната на част от международните санкции, в Иран се завърнаха много френски компании, сред които автомобилостроителите Пежо , Рено и петролния гигант Тотал, както и европейски компании.

Продължаването на част от икономическите санкции от Вашингтон и американските преки и непреки заплахи обаче попречиха на големите международни банки да възстановят финансовите си връзки с Иран, опасявайки се от наказателни мерки от САЩ.

Положението се усложни още повече с идването на власт на президента Доналд Тръмп, който направи много изявления срещу ядреното споразумение и въведе нови санкции срещу Иран след ракетно изпитание в края на януари.
Мишел Сапен се постара да успокои иранските представители, посочвайки, че френското правителство ще насърчава френските банки да работят с Иран, което те засега отказват да направят.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
40 години от земетресението във Вранча
40 години от земетресението във Вранча
Турският премиер ще проведе разговор с Ангела Меркел
Турският премиер ще проведе разговор с Ангела Меркел