НОВИНИ

Турският премиер ще проведе разговор с Ангела Меркел

Турският премиер Бинали Йълдъръм обяви днес, че ще разговаря по телефона с германския канцлер Ангела Меркел, в разгара на спора във връзка с отмяната на митинги в подкрепа на президента Реджеп Тайип Ердоган в Германия.

bnt avatar logo
от БТА
16:55, 04.03.2017
Чете се за: 00:47 мин.
По света
турският премиер проведе разговор ангела меркел

"Имам насрочен разговор по телефона с германския канцлер в 15 часа", заяви той.

Отношенията между Анкара и Берлин явно се обтегнаха след отмяната от Германия на три митинга в подкрепа на референдум в Турция за конституционни промени, разширяващи пълномощията на президента Реджеп Тайип Ердоган.

"Това е едно несполучливо решение, което противоречи на демокрацията и на свободите", каза Йълдъръм на митинг в Кършехир в рамките на кампанията за референдума. "Приканих германските ръководители да преразгледат позицията си по този въпрос, която е несъвместима с добрите отношения между двете страни", изтъкна премиерът.

Той обвини Германия, че разрешава на противниците на конституционните промени да водят кампания, а забранява на тези, "които обичат своята страна".

Три митинга, целящи насърчаване на гласуване с "да" на референдума на 16 април, бяха отменени от германските местни власти в четвърътък и петък.

Турция реагира остро, като обвини Германия, че действа за победа на "не" на референдума, но канцлерът Ангела Меркел отговори, че решенията по въпроса за митинги не са от компетенциите на федералната държава, а от компетенциите на общините.

Напреженията между Берлин и Анкара, които продължават непрекъснато след опита за преврат в Турция през юли, се задълбочиха след поставянето в предварителен арест в понеделник по обвинение в "терористична пропаганда" на кореспондента на в."Велт" в Турция Дениз Юджел, който е с германско и турско гражданство.

Ердоган определи вчера Юджел като "представител на ПКК и "германски агент". Това обвинение бе окачествено от Берлин като "абсурдно".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Франция иска да насърчи банките да работят с Иран
Франция иска да насърчи банките да работят с Иран
Малайзия даде срок за напускане на посланика на Северна Корея
Малайзия даде срок за напускане на посланика на Северна Корея