НОВИНИ

Откритото оръжие в София е достатъчно да въоръжи една или две роти

Голям брой оръжия и боеприпаси откри ГДБОП при акция в столичния квартал "Редута". Става дума за десетки автомати, пистолети, хиляди патрони и барут, достатъчен да срине жилищен блок. С още информация - вижте прякото включване в обедните ни новини на Йоана Миланова

Йоана Миланова
от Йоана Миланова
12:03, 05.12.2018
Чете се за: 01:10 мин.
У нас

Случаят с откритото в София оръжие има предистория. Преди 3 години ГДБОП провежда акция, при която откриват 50 незаконни автомата. Задържан и осъден е един мъж, за когото е имало информация, че притежава и склад за нелегално оръжие. Такъв тогава не е открит. Сега ГДБОП стига до склада, където се натъкна на оръжие, което, по думите на прокурори, е достатъчно да въоръжи една или две роти.

Вчера е извършена и операция в Казанлък, свързана с незаконно изнасяне на автомати от местния завод "Арсенал". Как се е случвало това тепърва ще се изяснява. Знае се единствено, че тази схема е свързана с престъпна група за издаване на фалшиви документи.

Днес ГДБОП показа част от задържаните оръжия. Да ги види дойде и премиерът Бойко Борисов, който по-късно в МС коментира резултатите от акцията.

Бойко Борисов, министър-председател: Толкова много оръжие хванахме, колкото специалните бригади нямат. А и същото по качество. С такива заглушители, специално правени като за специалните части и баретите. От оня ден арестуваме, една рота автомати, пистолети, гранатомети, бяха броили до 40 хиляди патрона, те поне до 40 хиляди могат и сега наново - повече са. Една част сме си я платили, защото с контролирана доставка, така че тези поне платените може да си ги дадем на специалните части.


;

Да види резултатите от акцията в ГДБОП пристигна и главният прокурор Сотир Цацаров. Той коментира пред журналисти какво се случва със семейство Баневи, които предстои да бъдат екстрадирани от Франция. Семейството е издирвано от българските власти за финансови престъпления.

Сотир Цацаров, главен прокурор: Връщането, до колкото ми е известно, ще бъде осъществено на 6 декември със съответен полет. Това, което ще предприемат колегите от специализираната прокуратура, ще бъдат незабавни действия. А именно - предявяване на ново актуализирано обвинение - ще имате информация за какво ще бъде то. Едновременно с това задържане за 72 часа и незабавно искане за задържане под стража.
;

Главният прокурор заяви, че има съдебно решение от турския съд за връщането на Димитър Желязков - Очите от Турция у нас. Очаква се процедурата да бъде финализирана с решение на турския правосъден министър.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Гласуваха оставката на Ивайло Московски
Гласуваха оставката на Ивайло Московски
КЕВР: Скокът на тока на свободния пазар няма да повиши цената на тока за бита
КЕВР: Скокът на тока на свободния пазар няма да повиши цената на тока за бита