НОВИНИ

ГДБОП с нови разкрития за бомбената заплаха в БНТ, други медии и летища

Разкрития на ГДБОП откъде са дошли бомбените заплахи, които вчера бяха получени на електронните пощи на летища и медии у нас - писмата са разпратени от провайдъри от Швейцария и Сейшелите. Във вторник от същия интернет доставчик подобни заплахи са били изпратени и към институции в няколко европейски държави, също във Ванкувър и Сейшелите. Повече вижте в прякото включване на Йоана Миланова.

Йоана Миланова
от Йоана Миланова
20:10, 22.08.2019
Чете се за: 00:58 мин.
У нас

Първото, което са установили разследващите е, че съобщенията, достигнали до редакциите на БНТ и "24 часа", както и до летищата в София, Варна и Бургас, са изпратени от провайдъри, които са извън територията на България. По-късно е изяснено тяхното местоположение, както каза, Швейцария и Сейшелите.

Всички действия по разследването са в координация с Европол и правоохранителните органи на държавите, чието интернет пространство е използвано за изпращане на съобщенията.

Категорично - няма открити взривни устройства в нито едно летище или медия, които вчера получиха заплашителни писма. Ясна е и предполагаемата цел на заплахите:

Стоян Темелакиев - зам.-директор на ГДБОП: Целта на тези заплашителни електронни съобщения е да внесат смут и страх в обществото, както и да затруднят работата на обществени институции и организации.
;

Според разследващите, писмата са преведени на български с Google translate, но все още не е изяснено от какъв език.

Михаил Драгоданов, началник-сектор в отдел "Киберпрестъпност" в ГДБОП: Това, което към момента става ясно, че са използвани интернет ресурси, обществено достъпни от всеки един нормален потребител в интернет пространството, ресурси, които позволяват анонимизация на изпращача на тези съобщения.

Защо заплахите с пожелание "Честит полет" достигнаха летища и медии у нас и в Европа? Дали някой е искал да провери готовността на институциите за действие при извънредни ситуации? Това тепърва ще се изяснява.

Михаил Драгоданов, началник-сектор в отдел "Киберпрестъпност" в ГДБОП: Напълно възможно е и деца да са направили това деяние под формата на шега.
;

Успокоителното е, че днес няма данни за нови заплашителни писма.От ГДБОП обобщиха, че подобни заплахи в България се отправят предимно по телефона.

От началото на годината са регистрирани над 50 злонамерени обаждания, а зад тях обичайно стоят малолетни, непълнолетни или хора с доказани психични разстройства.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Делото за катастрофата край Своге може да не влезе в съда
Делото за катастрофата край Своге може да не влезе в съда
Два големи пожара избухнаха в района на Кричим и сметището край Ветрен
Два големи пожара избухнаха в района на Кричим и сметището край Ветрен