НОВИНИ

Генерал Кирчо Киров е обвинен за още пет милиона лева

Софийската военно-окръжна прокуратура е внесла в Софийския военен съд втори обвинителен акт срещу бившия директор на Националната разузнавателна служба /НРС/ - генерал Кирчо Киров, съобщиха от пресцентъра на прокуратурата.

генерал кирчо киров обвинен пет милиона лева
bnt avatar logo
от БНТ
14:45, 16.01.2017
Чете се за: 01:08 мин.
У нас

Генерал Киров е обвинен, че заедно със свой доверен служител, началник на водещо структурно звено във ведомството, са присвоили за 5 години /от 2007 до 2011 г./ парични средства в евро и щатски долари, чиято левова равностойност надхвърля пет милиона и сто хиляди лева.

До разкриването на това присвояване се е достигнало, след като самият генерал Киров в своите обяснения като подсъдим по предходното дело е опитал да убеди съда, че сумите, за които е обвиняван, са били харчени при най-висока секретност за разузнавателна дейност, изцяло в интерес на националната сигурност. По време на съдебното следствие тогава по искане на прокурора Военният съд е изискал от НРС справка имало ли е действително такава дейност и такива разходи. В архивираните оперативни дела на НРС не са били открити никакви документи, но някои особености при тяхното ползване след архивирането са довели до назначаване на една повторна и много задълбочена проверка. Били са проверени отдавна архивирани финансови документи, които получават гриф за секретност след тяхното попълване. Там проверяващите от НРС са се натъкнали на фрапиращи факти за теглени и отчитани четирицифрени суми във валута и ръководството на службата незабавно е сезирало главния прокурор.

След образуването на делото разследващият екип от военни следователи са разпитали всички установени свидетели и са изследвали и анализирали стотици оригинални документи, като включително е бил проследен целият път от тяхното създаване до архивирането им. С експертизи е било доказано, че генерал Киров собственоръчно е утвърждавал тези документи, изготвени от неговия служител за изтегляне на големи суми за "разузнавателна" дейност, посочват от прокуратурата. В тези документи е било вписвано, че се извършва дейност и се правят разходи по оперативни дела, които всъщност са били окончателно приключени и архивирани преди няколко години и двамата обвиняеми много добре са знаели това.

По делото също е било установено, че за прикриване на присвояването много бързо и не по съответния ред са били унищожавани някои от иницииращите документи, в които е следвало да се опише за какво точно са нужни тези пари, добавят от прокуратурата.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
​Хърватия забранява отглеждането на птици на открито заради птичия грип
​Хърватия забранява отглеждането на птици на открито заради птичия грип
Най-тежка е пътната обстановка в Югозападна България
Най-тежка е пътната обстановка в Югозападна България