НОВИНИ

Георги Гелев: В Боровец трябва да има постоянен екип на Спешната помощ

В столичната Спешна помощ има недостиг на лекари, заяви Георги Гелев в студиото на "Денят започва". Той уточни, че са нужни поне 90 човека, за да се запълни бройката. Гелев коментира и случая с 8-годишното дете в Боровец, който според него е показателен, че в курорта е нужен отделен спешен екип.

Далия Костадинова
от Далия Костадинова
08:59, 06.03.2017
Чете се за: 00:51 мин.
Още

В Боровец трябва да има постоянен екип на Спешната помощ. Това коментира в студиото на сутрешния блок шефът на центъра за спешна помощ в София Георги Гелев. По думите му курортът става все по - населен и все по-често ще възникват инциденти.

Боровец става все по-посещаван, а инцидентите в курорта - все по-чести. Според шефа на центъра за спешна помощ в София, Георги Гелев е наложително да има постоянен екип на спешна помощ там.

Георги Гелев, директор на Центъра за спешна медицинска помощ на София: Там ще става все по-натоварено, ще става все по-инцидентно и там трябва да бъдем готови да реагираме. Там трябва да бъде разкрит такъв филиал. Дали ще бъде изцяло наша къщичката, в която ще пребивава този екип, или ще ползваме на БЧК базата, където са планинските спасители, това е без значение. Въпросът е, че там трябва да има линейка с екип.

В същото време в столичната Спешна помощ не достигат 90 лекари. До началото на миналата година има повече напуснали медици, отколкото желаещи да работят в Спешната помощ.

Георги Гелев, директор на Центъра за спешна медицинска помощ на София:: От 16-та година за първи път тенденцията е обърната обратно. Напусналите са 109, а сме назначили 119 човека. Да, тези 10 не са много, но тенденцията е устойчива и трайна.

Според Георги Гелев, ако се запази тенденцията за по- високи възнаграждения на медиците, липсващите бройки ще бъдат запълнени до края на годината. Медицинските сестри и шофьорите са достатъчно, но линейките са стари, каза още Гелев.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Има ли хранителна дискриминация в Източна Европа?
Има ли хранителна дискриминация в Източна Европа?
Британските сили за борба с тероризма са осуетили 13 нападения
Британските сили за борба с тероризма са осуетили 13 нападения