НОВИНИ

Лифтът на Боровец е технически изправен, твърдят от ДАМТН

Продължава изясняването на причините за инцидента с лифт на Боровец, при който 8-годишно момиче падна от 4 метра височина. Според първоначалните резултати oт проверката на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор лифтът е технически изправен. До края на деня ще стане ясно и дали служителите са реагирали адекватно, съобщи в "Денят започва" главният секретар на агенцията Владимир Чиликов.

Благой Цицелков
от Благой Цицелков
07:32, 06.03.2017
Чете се за: 01:05 мин.
У нас

Държавната агенция за метрологичен и технически надзор разполага със записите от камерите на лифта. От анализа им ще стане ясно дали реакцията на операторите на лифта е била адекватна.

Валентин Чиликов главен секретар на на ДАМТН: "Дали е достатъчно навременна, дали е достатъчно адекватна и дали позицията на телата на четиримата пътници - двете дечица и двамата възрастни, е такава, каквато би следвало да бъде към момента на качване на седалката - тоест плътно седнали на седалката с цялото си тяло. Съоръжението е изправно, предпазният щит е сработил. Видно е и от записите".

Двама служители са присъствали по време на качването на детето и близките му на лифта, уточни Чиликов и допълни, че правилникът ги задължава да спрат съоръжението, ако има неправилно седнали пътници.

Василия Константинова, "Бороспорт": "Те се качват и тръгват съвсем нормално. Това е достатъчно условие лифтаджията да се обърне и да гледа към следващите хора, които трябва да бъдат качени".

Според майката на момичето обаче съоръжението не било обезопасено и служителите на лифта не го спрели на време.

Василия Константинова, "Бороспорт": "На записите майката не присъства на лифта. Присъства един мъж, който очевидно е близък. Когато детето е пуснато на земята е викало - бабо, бабо. Това ни кара да мислим, че майката може би въобще не е била в курорта, но това можем само да гадаем".

От фирмата, която стопанисва лифта, са категорични, че служителите им са реагирали правилно. След спирането на лифта Константин Константинов отишъл да помага на висяшото дете със стълба.

Константин Константинов: "Виждам, нали групичка от хора, която не мога да кажа с точност колко души са. Просто бяха протегнали ръце нагоре и подканваха човека да пусне детето, че ще го хванат и тичайки нагоре малко преди да стигна 5- 6 метра виждам детето, че го пуска човека".

Детето е оперирано в "Пирогов" и е в стабилно състояние. След инцидента Комисията за защита на потребителите провери дали ски пистите и лифтът разполагат с информационни табели за безопасност. При проверката не са открити нередности.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Крис Захариев подкрепи кампанията С тениска на бала
Крис Захариев подкрепи кампанията "С тениска на бала"
Защитна цена за слънчогледовите ядки искат от бранша
Защитна цена за слънчогледовите ядки искат от бранша