НОВИНИ

ГЕРБ, БСП и ДПС също са против изваждане на прокуратурата от съдебната власт

ГЕРБ, БСП и ДПС също се обявиха против идеята на Лозан Панов за изваждане на прокуратурата от съдебната власт. Управляващите предположиха, че шефът на Върховния касационен съд изпълнява политически задачи. От БСП заявиха, че проблемите в съдебната власт не се решават със структурни промени. От ДПС посочиха, че реформирането на Конституцията е работа на Велико народно събрание.

Надежда Василева
от Надежда Василева
17:32, 07.06.2017
Чете се за: 00:57 мин.
У нас

Шефът на парламентарната правна комисия определи като неуместни вчерашните думи на Лозан Панов и посочи, че въпросът за мястото на прокуратурата е тема на политически дебат, а не на представител на съдебната власт от най-висок ранг.

Данаил Кирилов - председател на Комисията по правни въпроси в НС: Критично е обаче, когато магистрат прави това, защото магистратите са политически неутрални и независими. Всичките ни европейски партньори смятат този въпрос за отдавна и стабилно решен. Може би тук подозирам по-скоро една политическа дейност или задача, която се преследва в тази връзка.

От ляво също се обявиха против изваждането на прокуратурата от съдебната власт. И припомниха, че наесен предстои и смяна на състава на ВСС.

Филип Попов - БСП: Хаос ще се създаде. Проблемът в съдебната власт е ниското доверие на гражданите, на обществото в нейната работа. Тези проблеми според мен не се решават чрез структурни промени. Визирам и последните промени в Конституцията и Закона за съдебната власт - разделянето на ВСС на прокурорска и съдийска колегия.

Повече от година и половина след тези промени и на йота не е мръднало доверието в съдебната власт. Проблемите там идват в бързината, в прозрачността, в дисбаланса, в натовареността на съдилищата.

Конституцията такава, каквато е достатъчно добра, и просто следва да се спазва.

От ДПС бяха лаконични в коментара си за идеите на шефа на ВКС.

Хамид Хамид - ДПС: Когато му дойде времето за съдебна реформа, когато дебатираме изменения в Конституцията, ще стане въпрос, но такива инцидентни подмятания от лица от съдебната система не смятаме да коментираме.

Може ли представител на съдебната система при президента да правят изменения на Конституцията? Това не е ли работа на ВНС?

Управляващите посочиха, че дори и сегашната структура на съдебната власт да не е съвършена, тя може да изпълнява функциите си.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Работодателите нямат право да изискват документ за личното финансово състояние
Работодателите нямат право да изискват документ за личното финансово състояние
6000 петокласници се явиха на външно оценяване по география
6000 петокласници се явиха на външно оценяване по география