НОВИНИ

Сотир Цацаров отхвърли идеята за изваждане на прокуратурата от съдебната власт

Главният прокурор Сотир Цацаров коментира след среща с президента Румен Радев, че начинът за решаването на проблемите в съдебната система трябва да бъде комплексен, а не да се обвинява една или друга институция за проблемите в съдебната реформа.

Явор Симов
от Явор Симов БТА
15:21, 07.06.2017 (извънредно)
Чете се за: 01:59 мин.
У нас

Борбата с корупцията и организираната престъпност, както и по доброто взаимодействие между институциите, са били основните теми обсъждани на срещата. Според Цацаров шефът на ВКС Лозан Панов няма подкрепата на съдийското мнозинство относно идеята му прокуратурата да бъде извадена от съдебната система и да бъде свикано Велико народно събрание. Военната прокуратура се е самосезирала за инцидента с автомобила на председателя на ВКС и от днес е започнало разследване по случая с разпити на ръководството и служители в НСО.

Сотир Цацаров - главен прокурор: Проблемът или начина на решаване на проблемите в съдебната реформа трябва да бъде комплексен, а именно той не може да се ограничи само с обявяването на една или друга институция за виновна за всички проблеми в съдебната система, следва да бъдат решавани всички проблеми на всички институции и да се търси най доброто за българските граждани. Това чух като позиция и аз го подкрепям.
;

След продължила близо час среща при държавния глава, Обвинител номер 1 коментира, че ако прокуратурата бъде обособена като независима институция, както предлага Панов, то това едва ли ще я постави под по-голям контрол.
Сега прокуратурата е оценявана като безконтролния виновник за всички беди, коментира още Цацаров. Той е убеден, че Панов няма подкрепата на съдийското съсловие по идеята за конституционна промяна и за това посъветва председателя на ВКС да потърси мнение от съдиите във Върховния съд.
Това мнение на Панов дълго време пробива път на политическата сцена, коментира още Цацаров.
Разговора си с президента Цацаров определи като нормален и професионален. И обобщи, че държавният глава проявил изключително добро познаване на проблемите в съдебната система. А решението им не може да е обявяването на една институция за виновник.
За да кажеш "Не на страха" трябва да ти е ясно, че в тази професия място за страхове няма, коментира Цацаров и допълни, че за разлика от Панов не би употребил този израз. Мотивира се с думите, че "ако излезеш на стълбите на Съдебната палата и кажеш "Не на страха", трябва да хвърлиш тогата си". И продължи, че след края на мандата си смята да запази и прокурорската и съдийската тога.
Сотир Цацаров коментира, че в 12 часа днес военни прокурори са започнали проверка по случая с инцидента с автомобила на НСО, който ползва председателят на ВКС. Вчера Лозан Панов оповести случай, при който е установена липса на няколко болта, които задържат гумата на колата. По този повод военните прокурори ще разпитват началника на НСО, шофьора на Панов, както и още лица от службата за охрана.
Според Цацаров, обаче, никой от НСО не е сигнализирал за инцидента нито в президентството, нито в прокуратурата. За него Цацаров разбрал вчера, от изказването на Панов.
Прокуратурата ще се заеме с проверка на техническото състояние на автомобила, с това какви ремонти са му правени. Ще бъде назначена и техническа експертиза.
Темата "ЦУМ-гейт" също е била обсъждана на срещата при държавния глава, но е била повдигната от Цацаров. Той отново припомнил идеята си да има еднакви правила за това "кой с кого се среща".
Колкото до дебата за разсекретяване на стенограмите по случая КТБ, Цацаров коментира, че до месец в съда влиза обвинителния акт. В съдебната зала всичко ще стане ясно. Ако в стенограмите няма нищо, което да касае националната сигурност, то няма пречка да бъдат огласени, коментира Цацаров и допълни, че дори прокуратурата обмисля вариант да огласи заключенията на международната експертиза.
Цацаров посъветва политиците, които смятат, че Иван Искров също трябва да носи отговорност за фалита на КТБ, да помислят за Закона за БНБ. Именно в него са описани автономностите на управителя на централната банка, както и имунитетът, който има.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Нова социална услуга за хората с увреждания
Нова социална услуга за хората с увреждания
Изчезна военен самолет на Мианма със 116 души на борда
Изчезна военен самолет на Мианма със 116 души на борда