НОВИНИ

ГЕРБ и Обединените патриоти с напредък в преговорите за пенсиите

Пореден кръг преговори между ГЕРБ и Обединените патриоти за програмата на бъдещата управляваща коалиция. Двете формации до момента са постигнали пълен консенсус е по 4 сектора - сигурност, енергетика, спорт и туризъм. Най-вероятно обаче разпределянето на министерски постове ще се случи след Великден.

Надежда Василева
от Надежда Василева
17:40, 10.04.2017
Чете се за: 01:06 мин.
У нас

ГЕРБ и Обединените патриоти имат напредък в преговорите за увеличаване на пенсиите, но засега отказват да влязат в детайли. Това стана ясно след поредният 4-часов разговор в сградата на Народното събрание.

Валери Симеонов - председател на НФСБ: Продължаваме разговорите по тази точка, повтарям - имаме сближаване. Не ме притискайте да изпреварвам разговорите и резултатите от тях.

Официално и ГЕРБ, и патриотите твърдят, че не обсъждат разпределение на министерски кресла.

Цветан Цветанов - зам.-председател на ГЕРБ: За структура, персонален състав на МС ще се водят разговори, след като приключим всички секторни политики, и да знаем, че имаме консенсус и можем да го представим на обществото.
Валери Симеонов - председател на НФСБ: Докато не приключим с програмата, няма да коментираме нито постове, нито хора, нито позиции, нищо.

От ГЕРБ заявиха, че разглеждат Обединените патриоти като единна формация, с която могат да формират парламентарно мнозинство и не са обсъждали дали всички партии в нея ще имат свои представители във властта. В следващите дни продължават разговорите за секторите икономика, социална политика, образование, външна политика.

Цветан Цветанов - зам.-председател на ГЕРБ: Това, което ще бъде разписано в управленската програма, ще бъде изпълнено от всички политически формации, които се подписват под тази управленска програма.
Валери Симеонов - председател на НФСБ: Ако съдя по резултатите от разговорите, нямам притеснение, честно казано, защото доста конструктивно се движат нещата.

Преговарящите казват също, че не са обсъждали кой ще бъде предложен за председател на парламента, макар че другата седмица е първото заседание. Сред имената, спрягани за поста са Димитър Главчев от ГЕРБ и Явор Нотев от Атака.

Цветан Цветанов - зам.-председател на ГЕРБ: Една седмица е много време, ние ще работим и в почивните дни. Бъдете сигурни.

Всеки детайл от разговорите е съгласуван с лидера на ГЕРБ Бойко Борисов. Утре се очаква ГЕРБ да се срещнат с БСП, но темата не е свързана с преговорите за кабинет, а е за приоритетите на българското председателство. Покана за такава среща ГЕРБ са отправили и към ДПС.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Среща на Г-7 с фокус върху Сирия и Русия
Среща на Г-7 с фокус върху Сирия и Русия
Посетителите на парк Рила подписват протоколи за пожарна безопасност
Посетителите на парк "Рила" подписват протоколи за пожарна безопасност