НОВИНИ

ГЕРБ предлага да се махнат табелите, които предупреждават за камери на пътя

Промени в Закона за движение по пътищата са подготвили от ГЕРБ. Предложенията вече са внесени за обсъждане в Народното събрание. Основната цел е да се намалят катастрофите по пътищата. Ще бъдат премахнати знаците, които оповестяват наличие на камери. Завишават се санкциите за хората, които шофират в нетрезво състояние или употребили наркотични вещества, но и за тези, които предоставят автомобилите си на такива лица.

Вера Александрова
от Вера Александрова
17:07, 02.06.2017
Чете се за: 01:01 мин.
У нас

Знаците, които предупреждават за наличие на постоянни или подвижни камери, ще бъдат премахнати, предвиждат промените. Целта е да се преустанови познатата практика - водачите да намаляват скоростта, докато преминат наблюдаваната зона, след което отново да натискат газта.

Станислав Иванов - депутат от ПГ на ГЕРБ: "Ще внесем необходимите промени и ще премахнем знаците преди камерите".

Предлага се също да се актуализира списъка с наркотични вещества, забранени при шофиране. Освен това проба за алкохол ще могат да взимат не само лекари, както е в момента. Това ще могат да правят и медицински сестри.

Радостин Танев - депутат от ПГ на ГЕРБ: "Към момента единствените хора, които имат право по наредбата да взимат проба, това са лекарите. А знаем, че на практика нещата не стоят точно по този начин. Това предразполага за едно падане на актовете в съда, което в никакъв случай не трябва да го допускаме".

Хората, които предоставят колата си на лица, употребили алкохол или наркотици, също вече ще бъдат санкционирани. В тези случаи ще се свалят номерата на автомобилите им.

Павел Христов - депутат от ПГ на ГЕРБ: "Статистиката сочи, че от 21 януари тази година до днешна дата са установени над 9000 случая на водачи с невалидни шофьорски книжки или с липсващи такива. Само в 10 процента от случаите водачите са и собственици на МПС-тата, което ясно налага и една следваща мярка, която предлагаме - а именно санкцията за собственици, предоставили МПС за управление на водач без валидна шофьорска книжка или употребил алкохол и наркотици, да бъде прекратявана регистрацията на автомобила за срок от 6 месеца до 1 година".

От БСП определиха предложенията на ГЕРБ като пиар акция. Според социалистите корекциите не трябва да се правят на парче и за нереално кратки срокове. Промените обаче вече са внесени в парламента, а дали те ще станат факт, ще разберем след обсъждането им в ресорните комисии и в пленарната зала.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
80 на сто от завършващите Колежа по туризъм във Варна остават на работа у нас
80 на сто от завършващите Колежа по туризъм във Варна остават на работа у нас
Пожар гори край Белозем
Пожар гори край Белозем