НОВИНИ

141 години от гибелта на поета революционер Христо Ботев

Днес в Борисовата градина пред бюст-паметника на поета революционер Христо Ботев се проведе официална церемония, посветена на 141-вата годишнина от гибелта на българския революционер и в памет на героите, загинали за свободата и независимостта на България. Официални лица, ученици и възрастни изразиха почит и признателност пред великия българин. Организатор на събитието е Столичната община.

БНТ2-София
от БНТ2-София Светлозара Лазарова
12:00, 02.06.2017 (извънредно)
Чете се за: 00:45 мин.
У нас

Движението на най-оживеното кръстовище в София спря, а шофьорите излязоха от колите си, за да отдадат почит към загиналите за сбободата и независимостта на България. Ученици, граждани и ветерани от войните поднесоха венци и цветя пред бюст-паметника на Христо Ботев в Борисовата градина.

Тодор Чобанов - зам.-кмет - Столична община
"Като историк се гордея, че България влиза със златни букви в европейската история, в борбата за демократична Европа и това са най-истинските носители на ценностите на българското общество. Това са хората, които ние трябва да помним, да им се прекланяме и да уважаваме."

Учениците от 112-о училище "Стоян Заимов" в София дойдоха, заедно с класната си Виолета Терзиева, за да проведат открит урок в градината - не само по история, но и по родолюбие.

Виолета Терзиева - начален учител 112-о ОУ "Стоян Заимов"
"Смятам, че уроците по човечност, които не се вписват в книгите са също значима част за възпитанието и образование на децата. Това е моята цел - да оставя на децата уроците по човечност, уроците по патриотизъм, българската история и нашето българско самосъзнание."
Калина - 4-ти клас, 112-о ОУ "Стоян Заимов"
"Помогнал е в априското въстание и е умраял с чест в тази битка - в Априлското въстание, и дано да сме изпълнили негото желание и дано не е умрял напразно."
Има ботевска, вечна пътека,
има ботевска, свята следа.
Сто години, а сякаш сто века
ти по нея вървиш, свобода!
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Проверка на пречиствателната станция в Равда
Проверка на пречиствателната станция в Равда
36 души загинаха след въоръженото нападение в Манила
36 души загинаха след въоръженото нападение в Манила