НОВИНИ

Германия затвори дипломатическите си мисии в Турция заради терористична заплаха

Германия затвори дипломатическите си мисии в Турция заради конкретни данни за планирани терористични атаки. Мерките за сигурност в страната остават засилени след атентата в Анкара на 13 март, който отне живота на 37 души. Отговорност за атаката пое групировката "Ястреби за свободата на Кюрдистан" - отцепило се крило на терористичната организация Кюрдската работническа партия.

Тоня Димитрова
от Тоня Димитрова
17:58, 17.03.2016
Чете се за: 00:49 мин.
По света

Посолството на Германия в Анкара, генералното консулство в Истанбул и германското училище в града остават затворени днес. От консулството е изпратен мейл до германските граждани в Турция, че е получено предупреждение, което не е убедително проверено. Германското външно министерство призова всички, които се намират в Истанбул, Анкара и други големи градове в Турция да бъдат бдителни.

Франк-Валтер Щайнмайер - министър на външните работи на Германия: "Службите за сигурност получиха няколко конкретни и много сериозни сигнали за подготвяни терористични атаки срещу германските представителства в Турция. Затварянето е предпазна мярка, докато се опитваме да съберем повече информация".
;

През януари 12 германски туристи бяха убити при самоубийствено нападение в центъра на Истанбул, за което беше обвинена групировката "Ислямска държава". Преди 4 дни 37 души загинаха при взрив на кола-бомба недалеч от централния площад Къзълай в Анкара. Групировката ТАК - съкращение от "Ястреби за свободата на Кюрдистан" пое отговорност за нападението с изявление на уебсайта си.Турските власти идентифицираха един от атентаторите като Сехер Чагла Демир. В публикацията на ТАК се потвърждава нейното участие. Ястребите за свобода на Кюрдистан е движение създадено през 2004 година, след като се отцепва от редиците на терористичната организация ПКК. ТАК са крило с крайни убеждения и се противопоставят категорично на мирни преговори с турските власти. Движението пое отговорност и за предишния атентат в Анкара на 17 февруари, когато загинаха 28 души, както и за атаката срещу летище Сабиха Гьокчен в Истанбул.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Нова поръчка за пречиствателна станция в „Златни пясъци”
Нова поръчка за пречиствателна станция в „Златни пясъци”
Митов: Няма как да се прави изключение за визите за Турция
Митов: Няма как да се прави изключение за визите за Турция