НОВИНИ

Искат запор за имущество за над 2 млрд. лева на Цветан Василев

Да се запорира имущество на стойност 2 милиарда и 200 милиона лева собственост на банкера Цветан Василев е поискала Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество.

Мая Димитрова
от Мая Димитрова
15:44, 17.03.2016
Чете се за: 00:41 мин.
У нас

Обезпечение за иска, подаден в Софийски градски съд, обаче има едва за милиард и половина лева. Запорирани са имоти в София, Созопол, Бургас и Швейцария, както и суми по банкови сметки, акции и картини.

Комисията има право да проверява само периода от последните десет години и въпреки че има данни за имущество, придобито от Цветан Василев по незаконен начин и преди 2004 година, то не може да бъде отнето.

От Комисията обясниха, че за да се прикрие първоизточника на необезпечените кредити - КТБ - са били извършвани хиляди финансови операции.

Пламен Георгиев - председател на Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество: Най-скандалната схема, може би така най-просто казано, една фирма тегли определен кредит и не връща нищо от този кредит - говорим за пет-шест милиона. След това банката отпуска един анекс и отпуска още 3 или 4 милиона. Тази фирма след това връща само лихвите, нищо повече, след това още един договор още един, още един и така сумата набъбва от 5-6 милиона на 50-60 милиона, фирмата не връща нищо, връща само лихви, които са пари на банката и така по този начин се стига до фалита на КТБ.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
МОН ще разисква агресията в училищата
МОН ще разисква агресията в училищата
ВСС даде положителна оценка на председателя на СГС Калоян Топалов
ВСС даде положителна оценка на председателя на СГС Калоян Топалов