Германия затяга законодателството за имунизация

Заради смъртните случаи от морбили, Германия затяга законодателството за имунизация. Тя остава незадължителна, но се предвиждат глоби за родителите, които откажат медицинска консултация за ваксиниране на децата си.

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
08:36, 28.05.2017
Чете се за: 00:44 мин.
Още

37-годишна жена, майка на три деца, почина от морбили - това е случаят който предизвика бурен обществен дебат за ваксините в Германия. "Недопустимо е в страната да умират хора от тази болест", заяви германският здравен министър и обяви промени в законодателството. От началото на годината в Германия са регистрирани 410 случая на заболели от морбили. А за цялата минала година болните в страната са били 325.

Предложените промени в закона предвиждат глоби до 2 500 евро на родителите, които откажат медицинска консултация за ваксиниране на децата им.

ДОРИС БЕРВЕ-ШУХТ, говорител на Министерството на здравеопазването на Германия: "Служителите на детските градини ще бъдат задължени да се свържат със здравните власти, ако родители отказват консултация за ваксиниране на детето".

Освен това детските градини вече ще имат право да отказват да приемат неваксинирани деца.

МАРТИН ПРИВИЦЕР, здравен отдел на Щутгарт: "Процентът на родителите, които не искат да ваксинират децата си, е малък. Но те могат да бъдат консултирани от лекар".

Според статистиката около 5 процента от децата в Германия не са ваксинирани. Германия е една от европейските държави, в които тази година беше регистриран голям брой на болни от морбили.

Другите страни са Франция, Италия, Полша, Румъния, Швейцария и Украйна. Заради големия брой болни в Италия, правителството там въведе задължителна имунизация срещу инфекциозните болести.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
От нашите пратеници: Опашка за българско кино в Рим
От нашите пратеници: Опашка за българско кино в Рим
Eпидемиолози от цяла България се срещнаха в Пловдив
Eпидемиолози от цяла България се срещнаха в Пловдив