ИЗВЕСТИЯ

Моите новини

ЗАПАЗЕНИ

Празник на горнооряховския суджук

БНТ2-Русе от БНТ2-Русе Олга Василева
Всичко от автора
A+ A-
Чете се за: 01:18 мин.
У нас

Дни на горнооряховския суджук се провеждат за 11–та година в града. Това е първият български продукт вписан в регистъра на защитените географски названия.

Субтитрите са автоматично генерирани и може да съдържат неточности.

Дъждът не спира да вали, обаче хората тук са оптимисти и смятат, че това е за добро и всеки тук с каквото се захване ще му върви като по вода. Сигурно си задавате въпроса от кога датира производството на този прекрасен деликатес. Това е започнало още преди столетия, когато на човек не му е минавало през ума, че ще бъде изобретен хладилника или фризера. И така, всеки се е старал да запази по-добре качествата на този продукт. Така и до днес, когато той неизменно присъства на нашата трапеза и е станал запазена марка както за Горна Оряховица, така и за региона. А всеки символ трябва да се тачи, затова вече 11 години съществува този празник.

Жителите на малкия град Горна Оряховица имат с какво да се гордеят. От уста на уста се носят различни истории, които обаче в крайна сметка винаги завършват споменавайки горнооряховския суджук. Атанас Буров води чешки предприемачи, тъй като Горна Оряховица не е индустриален район.

Пламен Мадемов, директор на Исторически музей: Когато се приближават над града и виждат един огромен пушек се разнася. Те казват: „Господин Буров, вие н и измамихте. Вижте каква индустрия има в това градче”. Той погледнал часовника си и казал: „Господа, сутрин е. Моите съграждани закусват с горнооряховски суджук на скара. Този дим е от там”.

Вече 11 години празникът събира познавачи на вкусното мезе и българския фолклор. В града дори се знаят 10 правила как трябва да се консумира местния деликатес.

Пламен Мадемов, директор на Исторически музей: Да се пазят пръстите, докато се реже суджука. Да се използва остър нож, за да не се мъчат хората и суджука.
Иван Стефанов, производител: Трябва да има „табиат”, да се нареже на тънко. С хубаво вино и хубава компания.

Кулинарно шоу и различни състезания, сцена на открито с гостуващи изпълнители, щандове за продажба на вкусния деликатес съпътстват двудневните веселби. Оказва се, че горнооряховския суджук е първият български продукт със защитено географско указание.

Румяна Добрева, производител: Климатът също има значение за производството на този продукт.

Деликатесът се е превърнал в символ не само на Община Горна Оряховица, но и на региона. Затова празникът вече е традиция.

Организаторите са категорични, че заради проливния дъжд част от програмата ще бъде по-различна. Но да повторим какво имаме тук – приятни емоции, вкусен деликатес и фолклорна програма.

ТОП 24

Най-четени

Водещи новини

Product image
Новини Чуй новините Спорт На живо Аудио: На живо
Абонирай ме за най-важните новини?