НОВИНИ

10 години по-късно: "Сделката за свободата" - ексклузивно Сесилия Атиас пред БНТ

БНТ със спомен за една от най-големите драми в новата ни история: задържаните медицински сестри в Либия. Какво се крие зад кулисите на освобождаването им? 10 години по-късно бившата първа дама на Франция Сесилия Атиас даде ексклузивно интервю за БНТ. То е част от документалния филм на Цвета Младенова "Сделката за свободата". На 31 май, сряда, от 21:05 часа не пропускайте "Сделката за свободата". Освен Сесилия Атиас, във филма ще видите Марк Пиерини и Зара Мансур, приближена на Кадафи. Документалният филм разкрива какво е поискал и какво е получил покойният Кадафи от международната общност, за да освободи 5-те медицински сестри от затвора.

Цвета Младенова
от Цвета Младенова
19:03, 27.05.2017
6470
Чете се за: 01:53 мин.
У нас
"Когато ги видях, вече не им беше останала почти никаква надежда. Не мислеха въобще, че въобще някога ще излязат. Бяха в много лошо здраве, в лошо психическо състояние."

Бившата първа дама на Франция никога няма да забрави спасяването на българските медици. Срещам се със Сесилия Атиас в Париж. Но нещата са се променили - тя вече живее в Ню Йорк и носи различна от онова време фамилия. Зад гърба ѝ е останала и друга битка, лична - разводът ѝ с френския държавен глава, с президента Никола Саркози. Нещо твърде смело за политическия живот на Франция, също като спасяването на българските медици.

Сесилия Атиас - бивша първа дама на Франция: "Аз бях в бункера на Кадафи - там, където живееше, защото той имаше един подземен град."Полковник Кадафи беше нещо много мистериозно. Това беше един загадъчен персонаж, много интелигентен. Мисля, че беше напълно дрогиран, не знам дали това са били лекарства, но при всички положения не беше нормален."

Сесилия всъщност поставя точката на дългогодишни усилия на европейски и български дипломати и няколко разузнавателни служби. Кадафи е изтощен от ембаргото и от международната изолация, продължили над десетилетие. В края на властването си иска да получи признание и да утвърди Либия като портал към Африка. А в личен план "Бясното куче" на Близкия изток, както го нарече Роналд Рейгън е особено чувствителен към женската красота.

- Смятате ли, че успяхте в преговорите с Кадафи, защото сте жена?

Сесилия Атиас - бивша първа дама на Франция: "Не. Смятам, че отидох с добри аргументи. Мисля, че донякъде това го обременяваше, че държи тези жени и този мъж в затвора. Беше неприятно за него, защото, ако си спомняте той искаше да е порталът, вратата за достъп до Африка. Искаше да е обединителят на Африка. Така че да държи тези медици в затвора, осъдени на смърт, беше едно петно върху образа, който той искаше да изгради за себе си."

Европа и Съединените щати също имат интерес от затопляне на отношенията с богатата на петрол Либия. Като символ на Франция Сесилия има две пътувания до Триполи и Бенгази. При първото учудва Муамар Кадафи с решителността си. Заявява му, че ако не ѝ даде медицинските сестри, ще си тръгне. Но това ще му донесе голяма черна точка в Европа и света. И наистина си заминава.

Сесилия Атиас - бивша първа дама на Франция: "В момента, в който самолетът потегляше, видях една жена, близка до Кадафи, която тичаше по пистата и викаше мадам, мадам имам съобщение за Вас от полковник Кадафи! Той ви дава медицинските сестри. Елате да ги вземете. Беше много късно и аз не повярвах. Помислих, че се опитват да блокират самолета ми, така че се върнах във Франция. Когато се прибрах, си казах, а може би сбърках, може би е било искрено."

Второто ѝ отиване по-малко от две седмици по-късно постига успех. Медиците са спасени и отведени на борда на френския президентски самолет.

Сесилия Атиас - бивша първа дама на Франция: "Когато пристигнаха на летището, още си спомням - вече се съмваше. Те излязоха от джиповете и когато излетяхме... страхувахме се, отворихме шампанското едва когато излязохме от въздушното пространство на Либия. Беше ни страх, че може да ни обстрелват с ракети. Но щом напуснахме въздушното пространство, всички се разплакахме в прегръдките едни на други. Това бяха жени, които отново виждаха света след 8 години зад решетките."
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Сотир Цацаров определи като грешка подкрепата си за Лозан Панов
Сотир Цацаров определи като грешка подкрепата си за Лозан Панов
Младежката безработица в Европа
Младежката безработица в Европа