Прословутите германски наденички с къри сос, известни още като "къривурст", отбелязват днес своя 70-ти рожден ден. Няколко града претендират за родно място на специалитета, като най-вероятно това е Берлин. Там е регистрирано първото приготвяне на наденички с кетчуп и къри. От 1949-та вурстът е и неотменна част от германските избори, точно както нашето кебапче.
Берлин това е духът на "синия ангел" Марлене Дитрих и къри вурста. Наденичките имат 1500 разновидности, тази е сред най-популярните. За нея има песен, има и музей, любима е на бившите канцлери Шрьодер и Кол, но най-вече е сред основните храни на германците. Неповторимият му вкус се дължи на соса и подправките.
Марко Мюлер: Толкова е вкусно, че мога да го ям всеки ден.
Бруно Адлунг: Наистина, мислех че е по-стар от 70 години. Не знаех. Поздравления тогава.
Вурст се продава и ще продължава да се продава навсякъде. Отдавна вече има вегетариански вариант, био-версия или се предлага с пържени сладки картофи. Времената се менят, но къри вурстът продължава историята си.