НОВИНИ

Гласът на града: Яница Алексиева

Държавата трябва да намери начин за по-ефективен контрол върху издаването на болничните, за да се намалят до минимум медицински бележки с фалшиви диагнози. Наблюденията на бизнеса показват, че особено по празниците техният брой значително се увеличава. Как се отразява това на производството и какво предлагат работодателите – в рубриката на БНТ 2 "Гласът на града” ще ви срещнем с Яница Алексиева, която ръководи шивашка фирма.

БНТ2-Русе
от БНТ2-Русе Даниела Василева
18:00, 02.12.2017
Чете се за: 01:03 мин.
У нас

Яница Алексиева е управител на шивашка фирма в Русе, в която има над 200 работници. Казва, че повечето от проблемите на бизнеса могат да бъдат решени с помощта на държавата, като този с медицинските бележки с фалшиви диагнози. А безпричинното отсъствие се отразява негативно както на фирмите, така и на съвестните работници и на осигурителната система.

Яница Алексиева – управител на шивашка фирма в Русе: „От много голямо значение е, ако имаш 5, 6, 10 отсъстващи, 15, 20 в дадената шевна бригада. Защото всички останали трябва да се натоварят, за да поемат работата и тя да бъде свършена. Извънредният труд вече не е опция, всички ние като работодатели се стараем да го избягваме от гледна точка на това, че хората се нуждаят от почивка.

Яница Алексиева казва, че през последните години тя и нейните колеги правят каквото могат да създадат по-добри условия за работниците, за да ги задържат. Но контролът върху болничните не е от техните компетенции.

Яница Алексиева – управител на шивашка фирма в Русе: „Определено в летните месеци и по празниците, ползва се като механизъм, защото се наблюдава ръст. Започва повишаване на заболеваемостта на персонала, което е видно, но ние нищо не можем да направим, съответно за това.“

Яница Алексиева казва, че тук трябва държавата да се намеси. От Българската асоциация за текстил, кожи и облекло даже са направили конкретно предложение на управляващите.

Яница Алексиева – управител на шивашка фирма в Русе: "Службите по трудова медицина, с които ние работим, да заверяват тези болнични листи. Да но това няма да сработи, ако не го облече държавата в законова форма.“

От браншовата организация предлагат още Националният осигурителен институт, от чийто бюджет излизат голяма част от средствата за болничните, да направи статистика:

Яница Алексиева – управител на шивашка фирма в Русе: „Кои са тези звена, които произвеждат най-много болнични листи и да се търси решение как това може да се контролира.“

Засега гласът на бизнеса остава нечут, а наближават Коледните празници.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Адвокат е задържан заради внасяне на наркотици в затвор
Адвокат е задържан заради внасяне на наркотици в затвор
Кално свлачище затрупа ловна хижа в Златоградско, мъж е починал
Кално свлачище затрупа ловна хижа в Златоградско, мъж е починал